Roland Garros 2019 nabídne nový kurt i rozsáhlou rekonstrukci. Střechu zatím ne

- Marek Bartošík

Pařížské Roland Garros platí za nejméně moderní grandslam. Tamní pořadatelé se to snaží napravit. Pro letošní, v pořadí již 123. edici, připravili zbrusu nový kurt pojmenovaný po legendě meziválečného francouzského tenisu Simonne Mathieuové. Kromě toho rekonstruují i centrální dvorec Philippa Chatriera.

Pro mnohé je Simonne Mathieuová symbolem nezmaru. Na Roland Garros odešla v rozmezí let 1929 až 1937 šestkrát poražena z finále dvouhry, svých titulů se nakonec dočkala v předválečných ročnících 1938 a 1939.

Na domácím grandslamu vyhrála také dvakrát smíšenou čtyřhru, k tomu měla na kontě tři trofeje z ženské čtyřhry ve Wimbledonu. Avšak zrovna když zažívala nejlepší období kariéry, začala druhá světová válka, která jí znemožnila nasbírat další slavná vítězství.

Nyní se legendární Mathieuová dočkala velké pocty. Její jméno nese nový kurt s kapacitou 5000 míst. Moderní tenisový stánek, o němž organizátoři mluví jako o nejkrásnějším na světě, nahradí zastaralý No. 1 Court.

Stavitelé dokončili strukturu stadionu již loni, terénní práce však ještě pokračovaly. Po kurtech Suzanne Lenglenové a Philippa Chatriera se jedná o třetí největší dvorec v areálu. V jeho útrobách se dokonce nachází skleníky, sám je navíc obklopen stromy.

Organizátoři nyní pracují na rozsáhlé rekonstrukci centrálního dvorce Philippa Chatriera. I letošní ročník pařížského grandslamu však bude mimořádně závislý na dobrém počasí, střechy se totiž dočkáme až příští rok.