Česká derby ovládly Vondroušová a Muchová. Kristýna Plíšková končí, Siniaková jde dál

- Petr Sumbal

První ze dvou českých derby, která se dnes na dvorcích turnaje v Miami odehrála, vyhrála Karolína Muchová, která přehrála Marii Bouzkovou po setech 6:4 a 6:3, v tom druhém uspěla Markéta Vondroušová proti Barboře Strýcové po setech 6:3, 6:2. Kristýna Plíšková naopak prohrála s Yaninou Wickmayerovou dvakrát 3:6. První kolo hlavní části má úspěšně za sebou Kateřina Siniaková, která porazila Číňanku Saj-saj Čeng 6:3, 6:1.

Druhé české derby na turnaji v Miami ovládla Markéta Vondroušová, která porazila Barboru Strýcovou po setech 6:3 a 6:2. První set byl vyrovnaný, rozhodl ho jediný brejk Vondroušové ve čtvrté hře. Ve druhé sadě byly k vidění hned čtyři brejky, tři z nich získala mladší z obou Češek Vondroušová.

Vondoušová se ve druhém kole utká s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, proti které se utkala zatím jen jednou, zato je to ale hodně čerstvá zkušenost. Na předchozím turnaji v Indian Wells Češka vyhrála ve třech setech.

Siniaková prolétla do druhého kola
Kateřina Siniaková se v prvním kole v Miami příliš nezapotila, Číňanku Saj-saj Čeng porazila hladce 6:3, 6:1. Česká hráčka vstoupila do zápasu nejlepším možným způsobem, když soupeřku dvakrát brejkla a rychle si vypracovala vedení 5:0. Kanára sice soupeřce nenadělila a dokonce si i jednou prohrála servis, větší komplikace ale nakonec nepřípustila.

Podobně výborný start měla Siniaková i do setu druhého, kdy si rovněž velice brzy vypracovala brejkový náskok. Tentokrát už to v závěru takové nervy nebyly a česká háčka díky šesti vyhraným gemům v řadě zápas suverénně uzavřela.

Ve druhém kole Siniaková narazí na Lotyšku Anastasii Sevastovovou, se kterou oba dosavadní vzájemné zápasy vyhrála, ale to poslední se hrálo ještě v roce 2017. Sevastovová od té doby vystoupala až na současné dvanácté místo žebříčku.

Muchová si vybojovala hlavní soutěž
České derby se zprvu vyvíjelo lépe pro Bouzkovou, která po třech vyrovnaných gemech v tom čtvrtém prolomila servis Muchové a šla do trháku. Ten si ovšem udržela jen do sedmé hry, kdy si dokázala Muchová vzít ztracené podání zpět. V závěru už navíc Muchová Bouzkové nedala šanci, získala ještě jeden brejk a první set byl u konce.

Druhý set byl otevřený na obě strany, skoro v každém gemu byl k vidění brejkbol. V jejich proměňování byla úspěšnější Muchová, která Bouzkové sebrala servis třikrát a sama o něj přišla jen jednou. Muchová tak slaví postup do hlavní části turnaje v Miami a potvrzuje formu z posledního turnaje v Dauhá, kde z kvalifikace prošla až do čtvrtfinále.

Plíšková neproměňovala brejkboly
Hlavní soutěž si naopak nezahraje Kristýna Plíšková, který nestačila na Belgičanku Yaninu Wickmayerovou. Česká tenistka přitom vstoupila do zápasu pravou nohou a hned v prvním gemu získala brejk. Jenže od té doby z devíti brejkbolů v zápase neproměnila ani jediný a nakonec prohrála dvakrát 3:6.

Další tři české tenistky si dnes zahrají v Miami už první kolo hlavní části. Kateřina Siniaková vyzve Číňanku Saj-saj Čeng, v dalším českém derby se utkají dvě bývalé parťačky ze čtyřhry Markéta Vondroušová a Barbora Strýcová.