Hraje jako Hingisová, jen je silnější, chválí Navrátilová překvapivou vítězku Indian Wells

- Petr Sumbal

Když se Bianca Andreescuová vynořila prakticky odnikud a minulý týden vyhrála monstrózní podnik v Indian Wells, žasl nad tímto výkonem mladé Kanaďanky celý tenisový svět. Výjimkou nebyla ani Martina Navrátilová, která Andreescuové předpovídá zářivou budoucnost.

„Poprvé jsem si jí všimla, když se v lednu dostala do finále v Aucklandu,“ zmínila legendární tenistka první náznak, že se v Kanadě zrodila hvězda světového formátu. Andreescuová na prvním turnaji sezóny na cestě do finále zdolala mimo jiné Caroline Wozniackou nebo Venus Williamsovou a nestačila ažv boji o titul na Julii Görgesovou.

„Od té doby jsem ji začala více sledovat, ale vůbec by mě nenapadlo, že o dva měsíce později vyhraje Indian Wells,“ nemohla uvěřit svým očím Navrátilová, když viděla teprve osmnáctiletou dívku triumfovat na jednom z nejprestižnějších turnajů sezóny.

Už druhý rok v řadě tak má Indian Wells velice překvapivou vítězku. Loni touto dobou svět poznával dvacetiletou vítězku Naomi Ósakaovou, která od té doby vyhrála dva grandslamy a vystoupala na první místo žebříčku, kde je doteď.

Mohla by něco podobného dokázat i Andreescuová, kterou potkal průlomový úspěch dokonce ještě ve o dva roky mladším věku, než Japonku? „Nebude to trvat dlouho a dostane se do TOP 10. A je dost možné, že v budoucnu vznikne mezi ní a Ósakaovou velká rivalita,“ předpovídá Navrátilová.

„Jak udeřit tenisák, to ví každý. Ale abyste byli opravdu úspěšní, musíte přijít s něčím extra. A to se Andreescuové povedlo. Představte si variabilitu Martiny Hingisové, jen s ještě větší silou,“ přirovnává legendární tenistka umění Andreescuové ke švýcarské pětinásobné grandslamové šampionce v singlu.

„Má prostě všechno. Zvládá překvapivé kraťasy z obou stran, stejně jako dokáže výborně zpomalit hru, když se potřebuje vrátit do výměny nebo prostě jen rozhodit soupeřku,“ pokračuje Navrátilová s chválou na adresu Andreescuové, která se stala první hráčkou hrající na divokou kartu, která kdy vyhrála na Indian Wells a čtvrtou nejmladší tenistkou, která zdvihla nad hlavu místní trofej.

Andreescuová začala rok jako 152. hráčka žebříčku, aktuálně už je na 28. příčce a vyhrála letos už osmadvacet utkání na okruhu WTA, tedy více než kdokoliv jiný. „Její vzestup je raketový,“ žasne Navrátilová. „Bude vzrušující sledovat, jak si povede dál. Pokud vydrží u svého tenisu a zůstane zdravá, bude v TOP 10 dřív než se nadějeme,“ prorokuje Navrátilová.

“Příběh popelky,“ jak sama sebe Andreescuová po svém životním triumfu nazvala, bude pokračovat už tento týden v Miami, kde kanadský talent zahájí turnaj soubojem s Irinou Beguovou v prvním kole. Už ve třetím kole se pak rýsuje odveta finále z Indian Wells proti Angelique Kerberové.