Ovládá juniorky, poráží dospělé. Dánsku vyrůstá nový zázrak

- Radek Štohl

Na severu Evropy dost možná vyrostla hvězda budoucnosti. Do podvědomí tenisového světa se začíná dostávat teprve šestnáctiletá Clara Tausonová, která se ocitá na prvním městě juniorského žebříčku. Tausonová ke všemu během posledních dvou turnajů nižší kategorie nenašla přemožitelku ani mezi dospělými.

Nejen úvod letošní sezóny napovídá, že by se Dánsko znovu mohlo radovat. 

Po bývalé světové jedničce Caroline Wozniacké mu totiž vyrůstá tenisová hvězdička, která má vše před sebou.

A to na konci roku oslaví sedmnáct let. Teprve sedmnáct let.

Prvního titulu mezi juniorkami se dočkala v závěru sezóny 2016. Včetně čtyřhry se jí nevydařilo prvních sedm finálových zápasů, na podniku v Dubaji to však zlomila. Prvním titulem ze dvouhry i ze čtyřhry. 

Loni v červnu se Clara Tausonová zúčastnila prvního grandslamu kariéry v hlavní soutěži. V deblu uhrála semifinále, významně se ale mohla radovat na začátku letošního ročníku, kdy dobyla juniorské Australian Open ve dvouhře. Titul jí tak vynesl první místo mezi juniorkami.

Poprvé mezi dospělé Dánka nakoukla ve čtrnácti letech. Po semifinále na úvodním turnaji v Turecku se jí vydařila štace ve Švédsku, kde nejprve došla do finále, aby následně slavila titul.

I přes tuto skutečnost v sezóně 2018 Tausonová odehrála jen pět zápasů mezi profesionálkami. Návrat v letošním roce byl tak o to sladší.

Na přelomu února a března si mladá tenistka došla pro trofej v tuniském Monastiru. Za necelých deset dní se ujala prvního utkání v Šen-čenu, tedy podniku dotovaném 60 000 americkými dolary. A rovněž tato akce jí vyšla výtečně.

Její nejhůře postavená soupeřka Jana Čepelová se ocitá na 240. místě dvouhry. Slovenka ke všemu v minulosti pobývalá na padesáté příčce. Od čtvrtfinále se Tausonová výhradně utkala s členkami TOP 200, postupně s ní prohrály Magdalena Frechová (167. místo), Jia-jing Lu (162.) a Fangzhou Liu (148.). Posledně jmenovanou ve finále přehárála 6:4, 6:3.

Zásluhou výsledků se Clara Tausonová posunulu na 407. místo, loňský ročník přitom zakončila na 863. pozici. Bude ve svých výsledcích pokračovat? Času na to má dostatek.