Zrodila se hvězda! Andreescuové gratuloval k senzačnímu triumfu i Laver

- Jan Havlovic

Bianca Andreescuová se stala senzační vítězkou letošního BNP Paribas Open. Teprve osmnáctiletá Kanaďanka je první tenistkou, která vyhrála turnaj v Indian Wells z pozice divoké karty. Andreescuová si v nedělním finálovém klání poradila s Němkou Kerberovou po setech 4:6, 6:3 a 6:4. Mladičké tenistce gratuloval k triumfu i samotný Rod Laver a další tenisové hvězdy.

Zrodila se hvězda. Teprve osmnáctiletá Bianca Andreescuová podnikla skutečně rychlý vpád mezi hvězdy tenisového světa. V Indian Wells nenašla přemožitelku a po skalpech sedmi tenistek slaví senzační titul.

Mladá Kanaďanka musela i ve finálovém duelu předvést bojovného ducha, když svedla s Němkou Angelique Kerberovou třísetovou bitvu. Andreescuová urvala vítězství až po bezmála dvou a půl hodinách po setech 6:4, 3:6 a 6:4 a stala se nejmladší vítězkou BNP Paribas Open od roku 1999.

„Byla to skutečně bláznivá jízda. Naomi Ósakaová předvedla něco podobného minulý rok. Teď se to podařilo mně a moje jméno je mezi těmi všemi šampiony,“ vyprávěla novinářům šťastná Andreescuová.

Kanadská tenistka se vyjádřila také k raketovému nástupu mezi tenisové hvězdy. „Před rokem jsem hrála na pětadvacítce v Japonku a teď jsem šampionkou v Indian Wells,“ zavzpomínala. „Bláznivé – to je moje hlavní slovo pro tento turnaj,“ smála se čerstvá šampionka na tiskové konferenci.

Triumf Andreescuové pochopitelně neunikl ani kanadským tenisovým kolegům. Osmnáctileté hráčce gratulovali Bouchardová, Shapovalov, Auger Aliassime i Pospisil.

Bianca Andreescuová se dočkala gratulace i od samotného Roda Lavera. „Zrodila se hvězda, velká gratulace! Jsi neskutečnou bojovnicí,“ napsala australská tenisová legenda na Twitter.

Kanaďanka se díky triumfu v Indian Wells posune v žebříčku WTA již na 24. pozici. Zajímavostí je, že ještě před deseti týdny nebyla Andreescuová ani mezi elitní 150 světového žebříčku.