ATP

Sladký triumf Thiema. Rakušan přetlačil Federera a slaví největší titul kariéry

- Radek Štohl

Indian Wells poznalo nového šampiona mužské dvouhry. Prvního titulu Masters se na úvodní "1000" sezóny dočkal Dominic Thiem, pětadvacetiletý tenista ve finále přehrál Rogera Federera 3:6, 6:3, 7:5. Thiem si k zisku trofeje vypomohl třemi využitými brejkboly ze čtyř, zatímco Federer proměnil jen dva z jedenácti. Rakušan se zásluhou titulu posune na čtvrté místo žebříčku, ze kterého odsune právě svého finálového soupeře.

Triumf Dominica Thiema se v Indian Wells nečekal. Rakouský hráč do sezóny vstupoval nemocný, před turnajem ke všemu vyhrál jen tři zápasy ze sedmi. Ve slunné Kalifornii, kde při finálovém klání dosahovaly teploty třiceti stupňů, se však vše změnilo. A pomohly k tomu výhry nad Karlovičem nebo Raoničem. 

Do finále lépe vstoupil Federer. Švýcar si ve druhé hře vypracoval tři brejkboly v řadě, a ačkoliv všechny zahodil chybou do sítě, čtvrtou nabídnutou šanci již proměnil. Po potvrzeném brejku se o slovo začínal hlásit také jeho soupeř, který dvakrát zaúřadoval na servisu. V sedmém gemu tak mohl slavit brejk Thiem, jeho radost však byla pouze krátkodobá. Federer si totiž v následující hře znovu vypracoval čtyři brejkboly, přičemž ten poslední po výborném úderu po lajně zužitkoval. Rakušan se k dalším šancím v první sadě nedostal, a tak zkušenější protihráč po šestatřiceti minutách ovládl první set 6:3.

Také začátek druhé sady opticky patřil Federerovi. Za stavu 1:1 si ke všemu vytvořil dvě šance na brejk, ani jednu však nevyužil. Pro něj tak nastal trest. Hned v dalším gemu se nemohl opřít o první servis, díky čemuž se Rakušan dostal k brejkbolu, který okamžitě proměnil. Psychické rozložení bylo ve zbytku sady znát. Thiem hrál čím dál tím přesněji, zatímco Federer se dopouštěl chyb. O vítězi podniku tak musela rozhodnout třetí sada.

V té oba tenisté dominovali na podáních. Do osmého gemu. Thiem v ní musel bojovat o udržení servisu, což se mu i přes jeden brejkbol soupeře vydařilo. Klíčovou se stala jedenáctá hra. Federer při vlastním podání vedl 30:15, následně ale dvakrát v řadě nezvládl zkrácení hry, které mu do té doby šlapalo na výbornou, a nechal se soupeřem prohodit. Rakušan následně proměnil brejkbol vítězným úderem. Potvrzení důležitého brejku mladšímu tenistovi žádné problémy nedělalo, po závěrečném fiftýnu se tak mohl radovat z vítězství 3:6, 6:3 a 7:5.

Na posledních desíti podnicích Masters se z premiérového titulu v této kategori radovalo pět hráčů. Vedle Thiema se jednalo o Jacka Socka, Juana Martína Del Potra, Johna Isnera a Karena Chačanovova. Jen pro srovnání. Než dříve na první titul z  "1000" dosáhl tento počet tenistů, muselo se odehrát dvaašedesát turnajů.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 8 359 455 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Dominic Thiem (8.) – Roger Federer (4.) 3:6, 6:3, 7:5