Revoluce proti revoluci. Petice proti novému okruhu má 14 tisíc podpisů

- Jan Vojkůvka

Kampaň, jejíž tváří je kanadská tenistka Maria Patrascuová, byla spuštěna sice už loni, do podvědomí se ale dostává hlavně v poslední době. Snahou Patrascuové a dalších je dát najevo odpor proti provedeným změnám, které zapříčinily vznik ITF World Tennis Tour, jež má za následek obrovské problémy pro mnoho tenistů, kteří podle Patrascuové skončili v zapomnění Mezinárodní tenisové federace.

Patrascuová upozorňuje, že změny měly za cíl snížit počet profesionálních tenistů na hlavních okruzích ATP a WTA. Pro ty ostatní vznikl okruh ITF World Tour Tennis. Jenže jak kanadská tenistka upozorňuje, reálně na turnajích nejnižší kategorie dál startují hráči, kteří figurují v žebříčcích ATP a WTA a tím je de facto znemožněno většině ostatních tenistů hrát.

„Spousta hráčů pokračuje v hraní na patnáctitisícových turnajích, protože se jich spousta hraje na stejném místě během několika týdnů po sobě. A to včetně hráčů z první dvoustovky,“ stojí v prohlášení kanadské tenistky. „To není případ turnajů dotovaných 25 tisíci dolary. Proto, aby hráči mohli každý týden cestovat na tyto větši turnaje, museli by výrazně navýšit svůj rozpočet.“

Dále Patrascuová upozorňuje, že tenisté na ITF ztratili reálnou šanci bojovat o hlavní soutěž. Zatímco dřív existovaly například i kvalifikace pro 128 hráčů, kde si mohli vybojovat šanci zahrát si o body do žebříčku, dnes tato možnost pro obrovské množství tenistů odpadla. Kvalifikace jsou nově jen pro 24 hráčů na všech turnajích (dříve bylo minimum 32 hráčů, mnohdy ale startovalo 48, 64 a někdy i zmíněných 128).

„Kvůli tomu nemohou stovky tenistů vůbec hrát. Řešení nabídli někteří pořadatelé, kteří nabízí předkvalifikační turnaje, což je čistě v kompetenci jednotlivých turnajových organizátorů,“ podotkla Patrascuová. Která ale pro média doplnila, že „to znamená, že aby se tenista vůbec dostal do kvalifikace vybraného turnaje, musí odehrát pět zápasů a pak nastoupit do utkání s někým čerstvým a plným energie.“

„To není fér,“ podotkla. „Přála bych si, aby hráči dostali více příležitostí.“

I proto vyzývá k podpisu petice. Jinak, jak podotýká: „Kvůli změnám spousta hráčů řekla, že s tenisem nejspíš skončí.“

„Tenisté jsou možná na kurtu sami, ale tohle je volání ke všem, aby se spojili a řekli ne! Pro všechny členy jejich týmů, rodiny, tenisové fanoušky a lidi kolem světa, aby se proti tomuto bezpráví postavili,“ vyzvala.

Petici je možné si prohlédnout zde.