Velký tlak na Ósakaovou? Je stydlivá, není lehké to zvládnout, popisuje Kvitová

- Tomáš Macák

Byl to famózní grandslamový dvojboj. Naomi Ósakaová v září ukořistila v New Yorku svůj premiérový major, posléze kralovala i v Melbourne. Jenže dva následující turnaje znamenaly dvě předčasná uklouznutí a konec. Nejčerstvěji v Indian Wells. Petra Kvitová už dříve popsala, jak může být z pohledu japonské hráčky těžké náhle vstřebávat nepoznaný tlak. „Myslím, že jen potřebuje více času,“ uvedla česká jednička.

Aby z toho nebyla dominance typu Sereny Williamsové. To se neslo tenisovou veřejností poté, co Naomi Ósakaová pozvedla nad hlavu trofej z australského grandslamu. Ve finále se jí musela poklonit Petra Kvitová.

Mladá Japonka se rázem vyhoupla do čela ženského žebříčku. Pokud někým nebyla po předchozím triumfu z Ameriky považována za superhvězdu, po jízdě v Melbourne jí chtě nechtě byla. A to přináší i své stinné stránky, které mohou výkon rapidně srážet dolů.

Logicky záleží na povaze. Patrná plachost v tomto ohledu Ósakaové příliš nepomáhá. „Podle mě je stydlivý typ osoby, jako jsem byla svého času i já,“ vyjádřila se ke složité situaci již tři týdny zpět na tiskové konferenci v Dubaji Petra Kvitová. Právě během tohoto podniku skončila jednadvacetiletá rodačka z Ósaky po prvním zápase na Kristině Mladenovicové.

Sama Kvitová okusila, jaké to je, když se hráčce během relativně krátké doby změní svět. Po vítězství ve Wimbledonu v roce 2011 ji rázem znal každý. „Tehdy to pro mě bylo náročné, to je jasné. Naprosto Naomi chápu. Opravdu není lehké zvládnout tlak a pozornost médií. Samozřejmě rozchod s jejím trenérem také není nic lehkého,“ připomněla přeseknutí pouta mezi Ósakaovou a tenisovým stratégem Sashou Bajinem.

Lehká krize by ale podle Češky měla být v dohledné době zažehnána. „Myslím, že jen potřebuje více času, aby si zvykla na všechny nové věci, které se nyní v jejím životě dějí.“

Jak dlouho se s rolí tenisové star musela seznamovat Kvitová? „Mně to trvalo přibližně rok. Nicméně úplně přesně si to nepamatuji. Zkrátka nějakou dobu jsem s tím pracovala.“

Šestinásobná vítězka Fed Cupu moc dobře ví, že role té favorizované může být dost svazující. „Je to o zkušenostech. Jde o to, že jdete na kurt s vědomím, že jste v každém zápase favorit. Každá protivnice vás chce skolit, zvlášť když jde o grandslamovou vítězku a světovou jedničku. Když jsem byla mladá, měla jsem to úplně stejně,“ uzavřela Kvitová.

Její slova platila i v Indian Wells. Tam šla Ósakaová dokonce s vědomím, že obhajuje loňský titul. Pro ni doposud nepoznaná situace, neboť právě v Kalifornii získala loni premiérovou trofej na okruhu WTA v kariéře.

Teď se s podnikem prestižní kategorie Premier Mandatory loučila již v osmifinále, kde tvrdě narazila na Belindu Bencicovou. Padla 3:6 a 1:6. „Převedla jsem to nejlepší, co jsem mohla. Opravdu nemám žádné výčitky,¨ prohlásila s čistým svědomím Ósakaová.

Dva jediné turnaje v itineráři po Australian Open ukázaly, že sedět na trůnu v mladém věku není jen tak.