Djokovič s Fogninim bavili. Nechtějte vědět, co na kurtu říká, hlásil Srb o parťákovi

- Tomáš Macák

Je jedním z mála těch nejšpičkovějších hráčů, kteří se čas od času neostýchají odehrát turnaj i na větším kurtu, s partnerem na své polovině. Do deblu se Novak Djokovič vrhl i na Masters v Indian Wells, jako parťáka pro čtyřhru si vybral kamaráda Fabia Fogniniho. I když zvučné duo skončilo před branami finále, zanechalo v kalifornské poušti nezanedbatelnou stopu.

Světová jednička si v této sezóně v rámci turnaje již vyzkoušela čtyřhru. Na úplném začátku roku si Novak Djokovič odkroutil deblové zápasy v Dauhá společně se svým bratrem Markem. Skončili v semifinále na francouzsko-belgickém páru Goffin, Herbert.

Do deblové řeky vstoupil hvězdný Srb i na momentálně vrcholícím turnaji v Indian Wells a jako souputníka si pro to vybral bouřliváka z Itálie Fabia Fogniniho. Bylo jasné, že toto spojení bude magnet pro diváky.

Radost fanouškům nepřekazilo vyřazení Djokoviče v singlu, kde překvapivě skončil na Philippu Kohlschreiberovi. Možná se dalo očekávat, že v tu chvíli dá rodák z Bělehradu Kalifornii adié a zamíří se připravovat do Miami, kde příští týden startuje další prestižní akce.

Jenže duo D+F k zápasu druhého kola debla nastoupilo (v tom prvním porazilo Chardyho s Raonicem, pozn. red.), a to pouhou hodinu po konci Djokoviče ve dvouhře. Srbský tenista se jen přemístil z plného kurtu číslo 1 na natřískanou „trojku“. Rohan Bopanna a Denis Shapovalov byli na mix dvou velkých hráčů krátcí. Stejně tak sehraní deblisté Tecău s Rojerem. Až šesté nasazené duo Kubot, Melo ukončilo putování Djokoviče a jeho italského kolegy. Srbský tenista a jeho kumpán se s turnajem definitivně rozloučili po těsném výsledku 6:7(5), 6:2 a 6:10.

Očekávání ale naplnili. O zábavu se starali dostatečnou měrou. A bavili se i sami. „Je s ním sranda,“ podotkl Djokovič v rozhovoru pro The New Yorker ke svému kalifornskému parťákovi Fogninimu. „Jeho komentáře jsou zkrátka něco speciálního. Myslím ty italské. Nechci je překládat. Neptejte se mě na to, co říká,“ smál se jednatřicetiletý hráč.

Podívejte se, jak to Djokovičovi s Fogninim v Indian Wells klapalo:

Zrovna spojení Indian Wells a deblová kolbiště bylo v minulosti nakloněno tenisovým velikánům, kteří sbírají vavříny především na singlovém výsluní. Dva tituly ze západu Spojených států má Rafael Nadal. Djokovič s Fogninim zůstali kousek pod vrcholem.

Ale aspoň strhli větší pozornost na pavouka čtyřhry. Když byla řeč o singlovém výsluní, tak v případě deblu jde o stín mimo hlavní pozornost. Výraznější zapojení hvězd by mohlo pozvednout prestiž někdy přehlížených zápasů.

Podle Djokoviče to ale není lehká problematika. „Je těžké dotlačit někoho, kdo nechce hrát deblová utkání, aby do nich šel. Je to skutečně individuální rozhodnutí, zda budete součástí, či ne,“ přemítal patnáctinásobný vítěz grandslamu.

Sám je čtyřhře nakloněn. „Když se rozhodnu debl hrát, tak do toho jdu naplno od začátku do konce. V kontextu singlu v tom z mé strany není žádný kalkul. Tímto způsobem to mám nastavené v hlavě. Vždy tomu tak z respektu ke hře bylo,“ zakončil Djokovič.