ATP

Fanoušci vyhlížejí 39. edici Fedal derby. Nad účastí Španěla ale visí otazník

- Marek Bartošík

Osmatřicet vzájemných soubojů mají na kontě Roger Federer a Rafael Nadal. Nikdy se přitom nestalo, že by jeden ze soupeřů do utkání nenastoupil nebo ho musel skrečovat. Jejich nadcházející semifinálové klání v Indian Wells však není kvůli Nadalově kolenu jistou záležitostí.

Na kontě mají dohromady sedmatřicet grandslamových trofejí a šedesát titulů z Masters. Jejich rivalitu charakterizují dva unikátní styly. Pravák proti levákovi, elegán proti bojovníkovi, král travnatých dvorců proti antukovému králi.

Federer v Indian Wells navázal na skvělou formu ze závěru pětistovky v Dubaji, kde získal svůj 100. titul. Dosud neztratil ani set, na kurtu se ještě nezdržel déle než hodinu a půl včetně pozápasového rozhovoru.

„Rafa se v Indian Wells cítí dobře, je to tady proti němu těžké. Zatím se mi daří na servisu, což proti němu budu potřebovat,“ zmínil pro ATP Federer.

Taktéž Nadal si na letošní formu nemůže stěžovat. Na Australian Open postoupil až do finále, v Kalifornii svým soupeřům stejně jako jeho rival nevěnoval ani jeden set. Přesto mnoha jeho fanouškům v pátek zatrnulo. Proti Karenu Chačanovovi si na začátku druhého setu nechal ovázat koleno. Pak – více či méně pohybově limitovaný – utkání dovedl do vítězného konce.

„Rád hraji na tvrdém povrchu, ale moje tělo ho tak rádo nemá. Jsem zvyklý hrát i přes jisté problémy, takže jsem se snažil být koncentrovaný,“ uvedl pro ATP po postupu do semifinále Nadal. „Zítra chci být samozřejmě připraven. Nemůžu ale garantovat, v jakém stavu se probudím,“ doplnil.

Španěl včera po ošetření nepůsobil příliš optimisticky, z jeho výrazů byla čitelná mírná frustrace. Jisté je to, že aby Federera, který vyhrál posledních pět vzájemných soubojů, porazil, musí být jeho tělo v pořádku.

V celkové bilanci Nadal sice vede 23:15, na tvrdém povrchu však má navrch Federer (11:9). V Indian Wells na sebe narazí počtvrté. V roce 2012 vyhrál Švýcar 6:3 a 6:4. O rok později mu Nadal oplatil porážku poměrem 6:4 a 6:2. Předloni Federer po bezchybném výkonu vyhrál 6:2 a 6:3.