Gilbert by rád některé Masters přiblížil grandslamům. Cahill souhlasí

- Marek Bartošík

Oba patří mezi špičkové trenéry, oba se nebojí komentovat tenisové dění. Brad Gilbert a Darren Cahill by rádi viděli reformu turnajů kategorie ATP Masters 1000 v Indian Wells a Miami. Co ale stojí proti této změně?

Sedmapadesátiletý Gilbert, který trénoval Agassiho, Roddicka, Murrayho či Nišikoriho, patří mezi významné tenisové odborníky. Během Masters v Indian Wells představil tenisové veřejnosti svůj názor na úpravu systému turnajů.

„Rád bych viděl v Indian Wells a Miami 128 hráčů v hlavní soutěži s tím, že by se hrálo 14 dní,“ uvedl na svém Twitteru Gilbert. Na obou prestižních kláních nyní do hlavní soutěže nastupuje 96 tenistů, přičemž 32 nasazených má v úvodním kole volný los. Hraje se pouze jedenáct dní.

Američan dále žádá úpravu bodového ohodnocení. „Vítěz by mohl mít třeba 1400 bodů. Aktuálně má tenista za účast ve třetím kole pouze 45 bodů. To je příliš málo hlavně pro ty, kteří nejsou nasazení,“ podotkl Gilbert.

Právě porci 45 bodů získal letos v Indian Wells Stan Wawrinka, který v těžkých utkáních porazil Daniela Evanse a Mártona Fucsovice. Tentýž počet bodů do žebříčku přitom získá semifinalista kvalitnějšího challengeru, například toho v Prostějově.

Na Američanův návrh odpověděl Darren Cahill, který mimochodem od Gilberta v roce 2002 „převzal“ Andreho Agassiho. „Pokud by tyto turnaje získaly dva týdny v kalendáři, pak je varianta se 128 hráči správná. Taktéž nemám nic ani proti zvýšení bodů, ani proti zvýšení finančních odměn,“ komentoval Cahill.

Třiapadesátiletý Australan, který loni dovedl Simonu Halepovou k triumfu na French Open, však v reformě vidí i komplikaci. „Ostatní turnaje Masters by mohly protestovat, což souvisí s komplikovanou strukturou ATP,“ doplnil.