Češky se o udržení ve Světové skupině utkají v Prostějově

- Jan Vojkůvka

Fedcupový tým České republiky nastoupí do své první baráže od roku 2008 před domácím publikem v Prostějově. Na antukovém centrálním dvorci Národního tenisového centra Morava přivítá výběr Petra Pály 20. a 21. dubna tým Kanady.

Proti Kanadě se české hráčky představily naposledy v roce 2015 v Quebecu. Tehdy v prvním kole zvítězily 4:1 na zápasy a vykročily za ziskem čtvrtého titulu během pěti let.

Už po losu dubnové baráže tak bylo jisté, že Češky nastoupí před domácím publikem. Jediným otazníkem bylo, kde se utkání uskuteční.

„Najít 2 měsíce dopředu na závěr dubna volnou krytou halu bylo s ohledem na hokejovou extraligu takřka nemožné,“ uvedl Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která utkání Fed Cupu organizačně zajišťuje. „Proto jsme se po dohodě s kapitánem a hráčkami rozhodli pro antuku v Prostějově na centrkurtu se zatahovací střechou.“

Pro mnoho českých reprezentantek, ať už současných nebo bývalých, se jedná o ryzí domácí prostředí, jak připomněl sám Černošek. „Těšíme se, že se hráčky představí v areálu klubu, ze kterého vzešly naše skvělé reprezentantky v čele s Petrou Kvitovou a Luckou Šafářovou, v areálu, kde se každoročně koná turnaj ATP a mistrovství světa hráčů do 14 let.“

Svou zatím poslední baráž český tým hrál v roce 2008. Tehdy si Češky vybojovaly v Izraeli postup do Světové skupiny, ve které hrají nepřetržitě od sezony 2009.

Utkání se bude hrát 20. a 21. dubna, nominaci oznámí kapitán týmu Petr Pála 10 dnů předem. Předprodej vstupenek do areálu s kapacitou 1200 míst bude zahájen počátkem dubna.