Zemřel bývalý tenista a slavný daviscupový kapitán Paul Hutchins

- Jan Vojkůvka

Ve věku 73 let zemřel, po boji s vážnou chorobou, bývalý tenista a daviscupový kapitán Paul Hutchins. O úmrtí slavného Brita, který se v roce 2016 dočkal Řádu britského impéria za své služby v tenisovém prostředí, informovala ve čtvrtek jeho rodina.

Hutchins zemřel po boji s nemocí motorického neuronu. Jedná se o neurodegenerativní nemoc, stejně jako Alzheimerova či Parkinsonova nemoc. Způsobuje progresivní slabost a svalovou atrofii, přičemž neexistuje léčba a lékaři jsou v současnosti schopni jen prodloužení života v řádu několika let.

Hutchins se nikdy příliš jako tenisový hráč neprosadil a už svou tenisovou kariéru musel poprvé ukončit v roce 1970 ve 25 letech kvůli zranění. Později se sice na kurty vrátil a odehrál několik turnajů, ale plně se už tenisovému životu věnovat nemohl. Definitivní konec oznámil v roce 1973.

Jeho největším úspěchem hráčské kariéry na grandslamech se stalo deblové čtvrtfinále na French Open.

Mnohem větší slávu zažil po skončení kariéry. V roce 1975 se stal nehrajícím kapitánem daviscupového týmu Velké Británie, kterou vedl nepřetržitě až do roku 1987. Byl uznáván jako jeden z nejlepších kapitánů v britské historii a u týmu prožil celkem 31 zápasů.

V roce 1978 dovedl Brity do finále Davis Cupu, které bylo vůbec první v tzv. open éře, kdy se zrodil profesionální tenis. Velká Británie tento úspěch Hutchinsova výběru nemohla dlouho zopakovat a na další finále čekala až do roku 2015.

Možná trochu symbolicky získal Hutchins v roce 2016 po tolik kýženém úspěchu britského tenisu Řád britského impéria za svou práci pro místní tenis.

Po skončení u daviscupového týmu v roce 1987 se z tenisového dění nestáhl a pracoval pro britskou asociaci turnajový ředitel a také jako přední činovník mužského tenisu. Svou roli měl i jako vedoucí britského týmu na Hrách Commonwealthu v roce 2010 či na olympiádě 2012 v Riu.