Senzace v Indian Wells! Šťastný poražený z kvalifikace přepisuje historii

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý srbský mladík Miomir Kecmanovič dosáhl na Masters 1000 v Indian Wells úspěchu, který světový tenis ještě neviděl. V hlavní soutěži neměl vůbec startovat, když ve finálovém kole kvalifikace prohrál. Jako lucky loser však nahradil dokonce ve druhém kole Kevina Andersona, jenž se z turnaje odhlásil. A teď je ve čtvrtfinále!

Kecmanovič se do čtvrtfinále dostal po skreči Japonce Jošihita Nišioky, kterého porazil 6:4 v prvním setu a do druhé sady už nastoupit nemusel.

Srbský mladík se svým úspěchem zapsal do historie mužského tenisu. Stal se totiž vůbec prvním šťastným poraženým z kvalifikace, který dokázal projít až do čtvrtfinále turnaje ATP Masters 1000, které se konají od roku 1990.

V kvalifikaci sice porazil Itala Vanniho, ale nad jeho síly byl ve finálovém kole Giron. Když se dostal přesto do hlavní soutěže místo zraněného Andersona, naskočil rovnou do druhého kola. Ve dvou setech si poradil s Němcem Martererem i svým krajanem Djerem a v osmifinále po vyhraném prvním setu mu Nišioka vzdal.

Aktuálně 130. hráč světa si po postupu do čtvrtfinále navíc zajistil premiérový posun do první světové stovky a výrazně se příblížil ke splnění svého hlavního cíle pro tuto sezonu, kterým je zakončení roku právě v elitní světové stovce.

Vzhledem k tomu, že z minulé sezony obhajuje jeden triumf z challengeru a zejména body za challengery, pomůže mu turnaj v Indian Wells k možnosti hrát na turnajích hlavního ATP okruhu, kde bude hrát o mnohem více bodů.

O postup do semifinále s Kanaďanem Milosem Raonicem.