ATP oznámila kalendář pro rok 2020 s ATP Cupem. Přinese i plošné zavedení kritizované novinky

- Jan Vojkůvka

Mužská asociace během turnaje v Indian Wells oznámila nově sestavený kalendář turnajů pro rok 2020. Kromě návratu turnaje v Adelaide a několika dalších úprav, nechybí na začátku roku nový ATP Cup. Kromě kalendáře ATP ohlásila i plošné zavedení trochu kritizované novinky, která se dosud užívala hlavně na grandslamech. Jsou jí hodiny odpočítávající prodlevy mezi servisy a přestávky mezi gemy.

Hlavními změnami na okruhu ATP prošel zejména leden. Měsíc, během kterého se nová sezona rozbíhá, už nadále nenabízí turnaje v Brisbane a Sydney. V těchto destinacích se však v prvním týdnu sezony bude konat nově zavedený ATP Cup, který má navázat na dříve zrušený Světový pohár. Jeho dotace má být 15 milionů dolarů.

Týden před Australian Open se kromě turnaje v Aucklandu bude hrát také v Adelaide. Zde se konal turnaj na okruhu ATP mezi lety 1972 až 2008 a k návratu do kalendáře tak dochází po 12 letech.

Kromě toho byl posunut turnaj v indickém Puné z lednového termínu na začátku sezony na únor. Z únorového programu naopak vypadl podnik v bulharské Sofii, který se nově bude hrát v září.

Kromě kalendáře pro nadcházející sezonu, ATP definitivně zavede na kurtech hodiny, které budou odpočítávat přestávky mezi výměnami, mezi gemy a při rozehrávce, aby nedocházelo k prodlevám. Porušení limitu má za následek varování, případně trestný fiftýn od rozhodčího.

Původně byla tato novinka zavedena na grandslamech, a zatímco někteří ji vítali, další z řad tenistů naopak kritizovali. Hlavním problémem je podle nich necitlivý přístup k vývoji zápasu, kdy po dlouhých výměnách nemají tenisté dostatek času na vydýchání a musí se okamžitě připravit na další výměnu.

V současnosti jsou hodiny zavedeny nejen na grandslamech, ale také na několika turnajích ATP Masters 1000. Od roku 2020 budou na všech akcích pod hlavičkou ATP.