Čeká Fed Cup daviscupový osud? Už příští sezonu může být všechno jinak

- Jan Vojkůvka

Líbila se vám nově zavedená kvalifikace na Davis Cup, která se konala v únoru? Pak se úplně stejného formátu můžete dočkat i ve Fed Cupu. A to hned v příští sezoně. Jak informovala na svých stránkách BBC, Mezinárodní tenisová federace (ITF) pracuje na návrzích, které by chtěla nechat ještě letos schválit.

Ačkoliv se po změnách v Davis Cupu ozvaly hlasy, které toto rozhodnutí kritizovaly, rozjetý rychlík zastavit nejde. Hráči se s tím musí popasovat po svém. Někteří to vítají, jiní kritizují, ale překousnou to... A někteří hodlají bojkotovat (Pouille, Zverev, a další).

Podobné změny přitom čekají i Fed Cup, pokud se v budoucích měsících nepodaří hlasovat proti návrhům na změny.

Česká republika, jež je fedcupovou velmocí a od roku 2011 vyhrála šest titulů, nemá příliš zájem o změny. Proti nim bojovala i při hlasování o osudu tradičního Davis Cupu, leč marně. To naznačuje, že i změny ve Fed Cupu jsou pouze otázkou času. Nemusí se přitom jednat o roky, spíš... o tento rok.

Podle BBC už ITF požádalo zainteresované strany o vyjádření zájmu, či nezájmu, o změny do konce tohoto týdne.  

Kvalifikace i finálový turnaj
Šance, že v soutěži nezůstane kámen na kameni, je přitom veliká. Spoustu zemí frustruje současný stav, kdy je Světová skupina rozdělena do dvou divizí a o titul hraje každý rok jen 8 týmů. ITF, která letos zvýšila prize money ve Fed Cupu na dvojnásobek, má přitom smělé plány.

Podle informací existuje v současnosti tento návrh: Finálového turnaje, který by se mohl hrát už v dubnu, či na konci sezony, by se mělo zúčastnit celkem 12 týmů. Ty by vzešly z únorové kvalifikace, v níž by se střetlo 8 dvojic.

Osm postupujících by bylo doplněno o další 4 týmy. Zatím není jisté, jestli by se jednalo o země, jež proniknou do semifinále předchozího ročníku, nebo půjde například jen o finalisty a další dvě místa získají divoké karty.

To by zvýšilo počet zemí, které si zahrají během jedné sezony, na 20.

Ve hře znovu Kosmos
Jednou z motivací ITF je také lukrativní smlouva, kterou federace uzavřela s investiční skupinou Kosmos, jež stojí za změnami v Davis Cupu. Zatím není jisté, jestli by ze strany Kosmosu byl zájem i o spojení s Fed Cupem, ale jak se vyjádřil Gerard Piqué, jež je tváří skupiny, obě týmové soutěže by se v blízké budoucnosti mohly stát kombinovanou událostí a hrát se ve stejném termínu na stejném místě.

Po změnách v Davis Cupu, a revolučních změnách se zavedením nového okruhu ITF World Tennis Tour, tak federace má i letos smělé plány.