Loni sbírali tituly, letos mají problém dostat se na turnaj. Češi doplácí na nový systém

- Jan Vojkůvka

Zdálo se vám, že novinky, které zavedla ITF s novým žebříčkem, se týkají jen povětšinou bezejmenných hráčů z ciziny? Kdepak. Smutným, avšak zářným, důkazem špatné reformy je pozice českých tenistů Marka Gengela a Petra Nouzy. Ti se na probíhajícím turnaji ITF v Portugalsku nedostali do hlavní soutěže čtyřhry.

Ačkoliv Gengel s Nouzou patří do první světové stovky ve čtyřhře na žebříčku ITF World Tennis Tour, nedokázali projít tzv. cutem do hlavní soutěže. Důvod? Nová pravidla na okruhu ITF.

Nakolik jsou zavedené reformy pro tenisty špatné ukázal případ z Portugalska, kde se Češi nedostali do hlavní soutěže čtyřhry, ač dokázali v minulé sezoně posbírat dohromady sedm titulů, z nichž jeden získali spolu. Podle nových pravidel totiž mají přednost tenisté, kteří se dostali do hlavní soutěže dvouhry (a přihlásili se i do čtyřhry). Oba Češi přitom museli v singlu do kvalifikace.

„Kvůli novým přijímacím pravidlům ve čtyřhře na turnajích nejnižší kategorie ITF jsme se já a Marek Gengel nedostali do hlavní soutěže na patnáctce v Portugalsku,“ oznámil Nouza. „Myslím, že je to naprosto směšné, protože minulý rok vyhrál Marek tři futury, hrál pětkrát finále, byl v semifinále na challengeru a zakončil rok na 312. místě žebříčku.“

„Já vyhrál 5 futurů, hrál pět dalších finálových zápasů a zakončil rok na 346. místě. Na deblovém žebříčku ITF je Marek na 61. místě, já jsem na 29. pozici a nedostaneme se do turnaje ITF? Jaký je smysl tohohle žebříčku?“ nechápe Nouza.

A není sám.

Po revolučních změnách, a zavedení nového systému na okruhu ITF, se z žebříčku ATP smazaly výsledky na turnajích dotovaných 15 tisíci dolary. Většina bodů byla smazána také za výsledky na podnicích s dotací 25 tisíc dolarů. Oba Češi zcela vypadli z žebříčku dvouhry na ATP, který má na turnajích ITF přednost. A pořadí na žebříčku ITF jim účast v hlavním turnaji nezajistilo.

A to je právě problém s přihlášením do čtyřhry na ITF. Nová pravidla upřednostňují ty, kteří se na základě svých žebříčků (ať už ATP nebo ITF) dostanou do hlavní soutěže dvouhry. Pokud tito hráči chtějí hrát i čtyřhru, mají přednost před těmi, co sice mají v deblu lepší výsledky, ale v singlu mají postavení horší a nedostanou se do hlavní soutěže.

V případě, že v páru figuruje alespoň jeden hráč s jistotou účasti hlavní soutěže, a je v ní jeden kvalifikant, dostává pak takový pár přednost před dvojicí, v níž jsou oba hráči nuceni hrát kvalifikaci.

Nic platné není českým tenistům to, že Nouza je 29. na žebříčku ITF ve čtyřhře a Gengel figuruje na 61. místě. V singlu museli do kvalifikace a nakonec skončili v listině přihlášených párů do čtyřhry první pod čarou.

Zatímco loni sbírali v deblu tituly a finále jak na běžícím pásu, letos mají problém dostat se na turnaj nejnižší kategorie.

„Jen proto, že jsme oba museli do kvalifikace dvouhry, tak kluci z hlavní soutěže singlu se dostali v listině před nás. Tahle pravidla nedávají absolutně žádný smysl a ten, kdo je připravil, neví o tenisu vůbec nic,“ zlobil se Nouza.

„Totálně to diskriminuje deblisty. Je to ale jen další kousíček těchto nesmyslných reform a další důkaz toho, že se věci jen zhoršily,“ dodal.