Wawrinku naštvalo sesazení šéfa ATP. Špatné rozhodnutí, soudí

- Jan Vojkůvka

Mužský tenis prochází v současnosti asi nejlepším obdobím, co se zajištění a růstu prize money týče. Ani nesporné úspěchy Chrise Kermodeho v roli prezidenta a výkonného ředitele ATP však nestačily k tomu, aby obhájil svůj mandát. V průběhu týdne bylo rozhodnuto, že na konci sezony ve funkci skončí. Ne každému tenistovi je to ale příjemné.

Za Kermodeho se ještě před rozhodnutím o sesazení z funkce postavil Rafael Nadal. Slova chvály pro něho měl Nick Kyrgios, a v setrvání šéfa doufal i Jiří Veselý už během rozhovoru při Australian Open. V řadách dalších podporovatelů se neztratil ani Švýcar Stan Wawrinka, který vyjadřoval přízeň Kermodeovi dlouhodobě a před Australian Open rozeslal ostatním hřáčům i dopis, v němž doporučoval setrvání šéfa ve funkci.

Nic z toho ale nepomohlo.

Na konci roku bude muset Kermode ze své funkce odejít.

„Jsem z toho opravdu, ale opravdu smutný a zklamaný,“ vyjádřil se s odstupem Wawrinka, který nepatří do hráčského koncilu a nemohl hájit Kermodeho před jeho odpůrci, mezi nimiž byl i Novak Djokovič. Podle Wawrinky došlo k velké chybě, když šéf mužského tenisu nedostal další důvěru.

„Pokud se podíváte na to, čeho Chris dosáhl pro náš sport, každého hráče, každého fanouška a vůbec pro všechny okolo tenisu, je to úžasný kus práce,“ upozornil Wawrinka, který připomněl zásluhy současného ředitele ATP v celkovém růstu prize money, při podepsání klíčových partnerů a v mnoha dalších funkcionářských oblastech. Kermode se nebál ani experimentovat a zavedl například Turnaj mistrů do 21 let.

„Ta zpráva o odvolání byla skutečně smutná,“ pokračoval Wawrinka. „Vím, že měl své příznivce i odpůrce, ale nevím, jak to který hráč konkrétně měl. Určitě nemůžu mluvit za všechny. Řekl bych však, že je to překvapující a divné.“

„Docela rád bych věděl, co si vlastně o tom všem teď myslí, protože to je hrozně důležité,“ řekl k odpůrcům Kermodeho. „Víte, když se rozhodnete vyměnit člověka ze své pozice, člověka, který několik let pracoval skutečně dobře, musíte přesně vědět, proč to děláte a kým ho chcete nahradit.“

„Nejsem ale v hráčském koncilu, nejsem na palubě, takže nemohu vědět, co všechno se tam dělo a děje. Ale vím, jak to je, z hráčské strany. Podle mě to nebylo správné rozhodnutí,“ upozornil. „Ale opakuji, nejsem v koncilu, takže o tom nemůžu moc mluvit, jelikož oni (členové hráčského koncilu) ví víc, než já,“ podotkl.

Mezi hlavní jména, o nichž se hovoří v možnosti nahrazení Kermodeho na konci sezony, patří bývalý deblista a člen rady ATP Justin Gimelstob, či bývalá výkonná ředitelka WTA Anne Worcesterová.