Denní menu, 10.3.2019: Další skalp! Vondroušová vyřadila Ostapenkovou a vyrovnala maximum Indian Wells

- Jan Vojkůvka, Radek Štohl

Markéta Vondroušová si stejně jako v uplynulé sezóně zahraje osmifinále dvouhry v Indian Wells. Devatenáctiletá tenistka ve třetím kole porazila Lotyšku Jelenu Ostapenkovou 4:6, 6:3, 6:4, když v závěrečné sadě byla dvakrát brejk pozadu. Vondroušová si o nejlepší výsledek z prestižní akce zahraje proti Simoně Halepové.

V posledních osmi utkáních se Markéta Vondroušová musela smířit s jedinou porážkou. Na turnaji v Budapešti nejprve dokráčela do finále, na úvod Indian Wells jí nezastavila ani Laura Siegemundová (6:4, 7:6) a Darja Kasatkinová (6:2, 6:1). 

Podle prvních gemů třetího kola s Ostapenkovou to však vypadalo na třetí prohru sezóny. Vondroušová totiž nechytla začátek duelu a prohrávala 0:4. Ačkoliv oba brejky protihráčky stáhla, za stavu 4:5 nedokázala při vlastním servisu srovnat na 5:5.

Do druhého setu lépe vstoupila Češka, která vedla 2:1, o brejk ze třetí hry se však nechala okamžitě připravit. Na Vondroušové tato situace nezanechala žádné negativní stopy a zásluhou brejků v sedmé a deváté hře srovnala na 1:1 na sety.

Rozhodující sada lépe probíhala pro Ostapenkovou. Lotyšská hráčka při stavech 2:1 a 4:3 měla šanci na potvrzení brejku, ani jednou se jí to však nepodařilo. Naproti tomu Vondroušová udeřila v desáté hře, v níž proměnila hned první mečbol zápasu. Postupem do osmifinále Češka vyrovnala maximum z loňské sezóny, o úvodní čtvrtfinále turnaje se pokusí proti Simoně Halepové.

Strýcová úřadovala ve čtyřhře
Dvanáctý společný zápas ve čtyřhře vyšel Barboře Strýcové a její parťačce Su-wej Sie na jedničku. Česko-tchajwanská dvojice nezdržovala ve třetím kole Indian Wells, když smetla deblový pár Dalila Jakupovičová, Irina Chromačevová 6:2, 6:0. Favoritky zápasu ani jednou nepustily soupeřky k brejkbolům, samy na returnu uspěly pětkrát.

Češi v akci

ATP/WTA

BNP Paribas Open, Indian Wells (ženy, USA, 9 035 428 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (61.) – Jelena Ostapenková (LAT, 22.) 4:6, 6:3, 6:4
2. kolo čtyřhry
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Jakupovičová (SLO), Chromačevová (RUS) 6:2, 6:0