ATP

Deblisté v Indian Wells zatím drží pozice. Dokáže někdo navázat na Nadala?

- Marek Bartošík

Masters v kalifornském Indian Wells je kromě jiného výjimečné i tím, že na něm startuje řada elitních singlistů v soutěži čtyřhry. V dřívějších letech mnohdy svým kolegům deblistům „vypálili“ rybník. Letos však mají navrch specialisté na čtyřhru.

Mezi deblovými šampiony v Kalifornii najdeme Rafaela Nadala (2010, 2012), Alexandra Dolgopolova a Xaviera Malisseho (2011) či Andyho Roddicka (2009). Roger Federer a Stan Wawrinka si v roce 2011 zahráli finále, o tři roky později následovala semifinálová účast.

V letošním ročníku se už představilo několik elitních singlistů. Doslova „sváteční“ deblista Kei Nišikori a s ním Máximo González podlehli sedmé nasazené dvojici Klaasen, Venus 5:7 a 3:6. Japonský tenista si nicméně připsal na konto jednu výjimečnou výměnu.

Světová desítka Stefanos Tsitsipas spojil síly s Wesleym Koolhofem. Řecko-nizozemský pár podlehl turnajovým šestkám Kubotovi a Melovi 6:7(1), 7:6(1) a 5:10.

John Isner loni po boku Jacka Socka v Indian Wells slavil senzační titul. Letos si místo zraněného Socka zahrál se Samem Querreym. Američané nevyužili mečbol a s nejvýše nasazenými Herbertem a Mahutem padli po setech 7:6(3), 4:6 a 10:12.

Bratři Zverevovi, kteří spolu loni startovali hned na deseti turnajích, nenavázali na titul z Acapulca a prohráli s turnajovými pětkami Cabalem a Farahem 7:5, 3:6 a 5:10.

Čtyřhru absolvoval i loňský král turnajů kategorie ATP 500 Nikoloz Basilašvili, a to společně s Artemem Sitakem. Ani oni na nasazené favority – v tomto případě Kontinena a Peerse – nevyzráli.

Ze singlistů se z výhry dosud radovali pouze dvojice Kyrgios, Fritz (přehráli Johnsona s Thiemem) a Djokovič, Fognini (porazili Raonice se Chardym). Srbský a italský tenista předvedli synchronizovanou oslavu.

V pro nich netypické disciplíně se v Kalifornii představí ještě Stan Wawrinka s Lucasem Pouillem, dále Kyle Edmund, který hraje s Nealem Skupskim, Denis Shapovalov (s Bopannou) a ruská dvojice Chačanov, Medveděv.

Kompletní pavouk mužské čtyřhry v Indian Wells naleznete ZDE.