30 turnajů, 30 vítězů! Rok 2019 se nese ve znamení rozmanitosti

- Jan Vojkůvka

Turnaje na nejvyšších okruzích zažívají velmi zajímavý rok. Po dvou měsících nové sezony není mezi muži ani ženami žádný tenista, který by získal více než jeden titul. Změní se to konečně v Indian Wells?

Rok 2019 má za sebou už na tři desítky turnajů, ale žádnému hráči se ještě nepodařilo získat dva tituly. K zajímavé situaci došlo na obou hlavních okruzích mužů i žen. Zatímco muži mají za sebou 18 turnajů s 18 šampiony, ženy za první dva měsíce sezony poznaly 12 šampionek na 12 turnajích.

Blízko k zisku dvou a více trofejí byla například Petra Kvitová. Po vítězství v Sydney se jí ale nepodařilo přetavit v zisk titulu postupy do finále na Australian Open a v Dubaji. Spolu s Karolínou Plíškovou se však zařadila mezi 12 hráček, které od úvodu roku dokázaly jedno finále vyhrát.

Ještě rozmanitější situace je na mužském okruhu. ATP Tour má na začátku března už dokonce 18 šampionů. Mezi nimi i taková jména jako Australan De Minaur, Američané Sandgren a Opelka, či Argentinec Londero.

Hned sedm mužských hráčů vybojovalo dokonce své premiérové tituly na okruhu ATP. Mezi ženami své první vítězství slavily celkem tři ženy.

Ke změně může dojít na společném turnaji v Indian Wells, kam se sjela tenisová špička z obou kategorií. Mezi hlavní favority se samozřejmě počítají členové elitních desítek a, pochopitelně, i vítězové úvodního grandslamu v Melbourne Naomi Ósakaová a Novak Djokovič. Dočká se rok 2019 svých prvních multišampionů, nebo se z prvenství budou znovu radovat tenisté, kteří letos ještě finále nevyhráli?