VIDEO: Beznadějná pozice? Pro Federera a Monfilse žádný problém

- Marek Bartošík

Oba hrají na turnaji kategorie ATP 500 v Dubaji, oba patří mezi největší tenisové kouzelníky. Roger Federer a Gaël Monfils opět ukázali, že koupi vstupenky na jejich zápas lze považovat za dobrou investici. Oba vyhráli zdánlivě ztracený fiftýn.

Začněme Rogerem Federerem. Dvacetinásobný grandslamový šampion se v obou úvodních duelech na letošním podniku v Dubaji na postup natrápil. V osmifinále nakonec i posedmé porazil Fernanda Verdasca.

Sedmatřicetiletý Švýcar zahrál za velmi důležitého stavu 1:1 na sety, 1:1 na gemy a při shodě v obtížné pozici volej pouze do středu kurtu. Proto se očekávalo, že Španěl jednoduše zahraje vítězný úder a získá brejkbol. To se ale nestalo. Federer zvládl bekhendový i forhendový volej a výměnu, v níž měl v jednu chvíli téměř nulovou šanci, vyhrál.

Zatímco Federer se v nezáviděníhodné situaci vyskytl na síti, Gaël Monfils ve čtvrtfinálovém duelu proti Ričardasu Berankisovi doslova zmizel z dosahu kamer. Litevec se v tiebreaku druhého setu díky povedenému bekhendu po čáře dostal na síti do jasné výhody. Do míčku se sice při smeči opřel ze všech sil, ale nestačilo to. Dvaatřicetiletý Francouz dobře odhadl stranu a zaznamenal luxusní bekhendový prohoz.

Není divu, že Monfilsovi aplaudovala i jeho přítelkyně Elina Svitolinová. Přestože zkrácenou hru francouzský showman prohrál, nakonec se mohl radovat nejen z třísetového vítězství a osmé výhry v řadě, ale i návratu do elitní dvacítky žebříčku. V letošním pořadí je nyní dokonce pátý.