V Marseille zoufale touží po tenisové megastar. Příští rok to vyjde, věří turnajový ředitel

- Jan Havlovic

Ředitel turnaje v Marseille Jean-Francois Caujolle má jeden velký sen – přivést znovu na jih Francie Rogera Federera! Legendární švýcarský tenista startoval na místním halovém podniku naposledy v roce 2003, kdy zde slavil titul. „Příští rok to vyjde, věřím v to,“ říká sebejistě Caujolle na otázku ohledně startu dvacetinásobného grandslamového šampiona.

Mít Rogera Federera v pavouku dvouhry je snem snad každého ředitele tenisového turnaje. Sedmatřicetiletá legenda bílého sportu si již turnaje s přibývajícím věkem pečlivě vybírá, a tak se logicky nedostane na všechny.

Například ani na podnik v Marseille. Místní turnajový ředitel Jean-Francois Caujolle chystá vynaložit veškeré úsilí, aby zajistil start Rogera Federera na svém turnaji na začátku příštího roku.

„Nemáme tak velký rozpočet, abychom mohli Federerovi nabídnout částku jednoho milionu dolarů za start v turnaji, ale věříme, že by Roger mohl být skvělým ambasadorem turnaje,“ říká Caujolle.

Ředitel Marseille Open věří, že by dvacetinásobný grandslamový šampion mohl přilákat sponzory a také fanoušky. K myšlence zajištění účasti Rogera Federera Caujolleho přiměla slabá účast hvězdných hráčů na letošním ročníku. Na poslední chvíli se odhlásila domácí hvězda Gael Monfils a nedorazil ani Andy Murray nebo Tomáš Berdych.

„Byl jsem z toho hodně zklamaný. Projížděl jsem si kontakty v mobilu a zahlédl i číslo na Rogera. Zkusíme to a věřím, že to příští rok vyjde,“  dodává Caujolle, který celou situaci konzultoval s Richardem Krajicekem, ředitelem turnaje v Rotterdamu.

Právě v tomto druhém největším nizozemském městě startoval Federer již devětkrát. Do Marseille zavítal švýcarský tenista naopak pouze třikrát, a to v letech 2000, 2001 a 2003. Při poslední účasti před šestnácti lety Federer dokonce celý turnaj vyhrál.