Nebylo to jednoduché, vzpomíná Španěl na rozhodování, zda se živit fotbalem, či tenisem

- Filip Lefenda

V mládí několik let válel za juniorský tým slavného Villarealu. Řeč je o Robertu Bautistovi, jenž stanul v jistý moment před těžkou volbou – zvolit si jako sport číslo jedna fotbal, nebo tenis? Třicetiletý Španěl nakonec vybral druhou možnost a litovat rozhodně nemusí.

Tento týden bude Bautista-Agut obhajovat loňský titul z Dubaje. Na turnaji již zdolal ve dvou setech Inda Ramanathana a chystá se tak na osmifinálový souboj s Gruzíncem Basilašvilim. Přitom tomu tak vůbec nemuselo být. V mládí totiž aktuálně osmnáctý muž světového pořadí prahnul spíše k fotbalu.

„Nebylo to snadné rozhodnutí, přesto jsem šťastný, že jsem si mohl vyzkoušet oba sporty,“ prohlásil Bautista-Agut ze Spojených arabských emirátů, kde jej čeká těžká obhajoba. „Před rokem jsem zde zažil opravdu dobrý týden. Hrál jsem velmi dobrý tenis a bylo výborné, že jsem dosáhl až na titul,“ zavzpomínal si majitel celkově již devíti singlových trofejí z profesionálního okruhu.

„Na turnaj pamatuji jako na jeden ze svých největších úspěchů. Bylo skvělé vyhrát finále proti Pouillovi ve dvou setech. Po celý turnaj jsem se prezentoval výbornou hrou,“ pokračoval španělský tenista v hodnocení své vítězné loňské pouti.

Zle si nevede Bautista ani letos. Na úvodní grandslam sezóny se naladil titulem z Dauhá, kde zastavil senzační tažení Tomáše Berdycha, jenž se na kurty vrátil po více jak půlroční pauze. V Melbourne pak Španěl došel do čtvrtfinále. „Hrál jsem dobře. Rád bych si tuto formu přenesl i do Dubaje,“ touží po dalším úspěchu.

Ten promluvil také na téma nového formátu Davisova poháru, když potvrdil, že by si za svou zemi rád zahrál na závěrečném turnaji. „Hrát daviscupové finále v Madridu by bylo speciální. Bude tam skvělá atmosféra. Doufám, že budu moci nastoupit, ale nebude to jednoduché. Ve Španělsku máme spoustu skvělých tenistů,“ je si vědom Bautista-Agut, jenž je však po Rafaelu Nadalovi aktuální španělskou dvojkou.