Nový typ tenisového skautingu? Mouratoglou prozradil, kde objevil talentovaného Tsitsipase

- Jan Havlovic

Stefanos Tsitsipas je aktuálně nejzářivější hvězdou mezi nastupující generací mladých tenistů. Dvacetiletého Řeka vycepoval ve své akademii uznávaný kouč Patrick Mouratoglou, který nyní prozradil, kde talentovaného Tsitsipase objevil. „Našel jsem jeho video na Youtube a viděl jsem v něm potenciál,“ překvapil Mouratoglou netradiční metodou skautingu.

Kariéře Stefanose Tsitsipase pomohla vlastně tak trochu i náhoda. Řecký tenista byl považován už od mládí za velký talent, ale až trénink v proslulé akademii Patricka Mouratogloua ho jistě posunula ještě na vyšší úroveň.

Slavný kouč Sereny Williamsové objevil nadaného Tsitsipase paradoxně na internetu. „Našel jsem jeho video na Youtube. Strašně se mi líbil jeho herní styl a viděl jsem v něm velký potenciál. Je to navíc Řek a já mám také řecké kořeny,“ popisuje uznávaný trenér v rozhovoru pro deník Le Figaro.

„Kontaktoval jsem jeho otce a nabídl jsem mu, aby se synem dorazili na týden do mé akademie. Přijeli a Stefanos si to tu zalíbil,“ vzpomíná Mouratoglou.

Tsitsipas se z nadaného mladíka stal během čtyř let jednou z hvězd světového tenisu. Řecký reprezentant ve svých dvaceti letech zazářil na letošním Australian Open, kde si vyšlápl na Rogera Federera a po postupu do semifinále se posunul v žebříčku na dvanácté místo.

Od Melbourne však jeden z nejtalentovanějších tenistů současnosti hledá stabilní formu. V bulharské Sofii skončil již ve čtvrtfinále a s turnajem v Rotterdamu se dokonce loučil hned v prvním kole. Šanci na reparát bude mít v Marseille, kde se představí také ve čtyřhře po boku mladšího bratra Petrose.