Časový limit je přínosný, myslí si legendy snookeru. Napadá je i další řešení

- Marek Bartošík

Hra gentlemanů. Někomu se vybaví tenis, jinému zase královská hra kulečníku zvaná snooker. Rozdíly mezi oběma sporty jsou enormní. Snooker je masově rozšířen pouze v několika zemích světa, profesionálů je na okruhu pouze 128, hráči, společensky oblečení, se při hře příliš nezapotí. Přesto lze mezi tímto sportem a tenisem najít spojitost.

O propojení snookeru a tenisu se postarali Ronnie O'Sullivan a Neil Robertson. První zmíněný je považován za jednoho z nejlepších hráčů snookeru historie, ten druhý, mimochodem Australan, byl světovou jedničkou a taktéž vyhrál všechny důležité turnaje.

Oba hráči jsou známí svou rychlou hrou, zdržování v jejich případě nehrozí. Sem tam ale narazí na protivníky, kterým protahování zápasů nevadí. „Hrát proti někomu, kdo si dává na čas, je vždy těžké,“ řekl ve studiu Eurosportu třiačtyřicetiletý O'Sullivan.

Jeho kolega Robertson musel nedlouho před konáním diskuze strpět průtahy v jednom duelu. „Neříkám, že ten soupeř podvádí. Ale je důležité hlídat čas jako v golfu nebo tenise. Třeba Djokovič nemůže před každým podáním třicetkrát nebo čtyřicetkrát udeřit míčkem o zem,“ přirovnal sedmatřicetiletý Australan počínání svého soupeře k dřívějšímu protahování fiftýnů v podání srbského tenisty.

Na to navázal znovu pětinásobný mistr světa O'Sullivan. „Myslím, že je dobře, že v tenise zavádějí hodiny pro úder (originálně shot clock; pozn. red.). Hráči je sledují,“ myslí si Angličan.

Ve snookeru se už časový limit na údery používá, a sice v dosti exhibičním turnaji Shoot-Out. „Něco potřebujeme. Ale nemyslím, že přímo takové hodiny. Rozhodčí by třeba mohl mít informaci o hráčově průměrném času na úder. Tyto údaje by průběžně kontroloval,“ navrhuje mistr světa z roku 2010 Robertson.

Australanova poznámka je i pro tenis velmi zajímavá. Kromě rychlých výměn totiž především na antuce existují maratonské výměny, u nichž se hráči velmi unaví. Pro tenisty je pak těžké dodržet časový limit a hrozí jim sankce nehledě na to, jak rychlí jsou mezi ostatními fiftýny.

Důležité pro obě snookerové legendy je, aby existovaly hranice. „Ať je někdo za pomalou hru potrestaný. Když bude existovat takový příklad, hráči si pak uvědomí potenciální hrozbu trestu,“ uvažuje O'Sullivan.