Odehrála jen 8 turnajů. Přesto Williamsová pronikne zpět mezi elitu

- Jan Vojkůvka

Americká tenistka Serena Williamsová se poprvé od návratu na kurty dostane do elitní světové desítky. K posunu žebříčkem jí pomůže odhlášení Caroline Wozniacké, jež klesne žebříčkem na 14. místo.

Williamsová přerušila svou kariéru po zisku titulu na Australian Open 2017. V září porodila dceru Alexis Olympii a v březnu minulého roku se, po 13 měsících, vrátila na kurty. Ačkoliv se svými starty podstatně šetří, a to ještě více než v dobách, kdy bývala nejméně vytížená, dokázala se prokousat žebříčkem až na 11. místo.

A v pondělí bude figurovat na 10. místě světa. I přesto, že odehrála jen 8 turnajů a nezískala žádný titul.

To je samo o sobě hodně zajímavý fakt. Pouze to ale podtrhuje, nakolik je slavná Američanka nadále výtečnou tenistkou. Trofeje sice ve svých 37 letech nesbírá, ale více než slušné výsledky ano.

Od svého návratu se dostala do 3. kola v Indian Wells, vypadla v prvním kole v Miami, prošla do osmifinále French Open a zahrála si finále Wimbledonu. Následně sice schytala debakl v úvodním kole turnaje v San Jose a v Cincinnati skončila už ve 2. kole, ale dokráčela do finále US Open a letos do čtvrtfinále Australian Open.

Ze svých osmi odehraných turnajů tak hned třikrát vypadla v prvních dvou kolech. Na French Open se musela před osmifinále odhlásit. Hlavní porci ze svých 3406 bodů, jež ji vynesou na 10. místo světa, tak nasbírala na čtyřech turnajích. A to ještě třetí kolo v Indian Wells jí nepřineslo ani 100 bodů.

To vše je rozhodně zajímavá statistika. A rozhodně i velmi zajímavý a nebývalý úkaz. Sama Američanka by však samozřejmě ráda poprvé od roku 2017 pocítila radost z vyhraného titulu. Ten by pro ni možná znamenal i více než návrat do elitní desítky, kam ale určitě patří.