Sockův syndrom? Chačanov zatím za očekáváními výrazně zaostává

- Marek Bartošík

Mimořádný talent vyrostl ruskému tenisu v podobě Karena Chačanova. Dvaadvacetiletý mladík v roce 2018 zazářil, nejprve si připsal tituly z menších podniků v Marseille a Moskvě, aby na konci sezóny senzačně ovládl Masters v Paříži. Aktuálně je však v herní krizi.

Díky životnímu triumfu a zisku 1000 bodů na posledním pařížském Masters se Karen Chačanov posunul na 11. místo žebříčku. Vzhledem k tomu, že na začátku nové sezóny neměl obhajovat výraznější porci bodů, si dělal zálusk na elitní desítku žebříčku.

Vše je ale jinak. Ruský tenista se letos trápí. Jeho největším úspěchem je třetí kolo Australian Open, kde ho bez ztráty setu vyprovodil Roberto Bautista Agut. V Dauhá, Sofii i Rotterdamu, kde se hraje tento týden, vypadl už v prvním kole. Zatímco katarská porážka se Stanem Wawrinkou tak nečekaná nebyla, zbylé dvě ano.

V bulharské Sofii patřil Chačanov mezi favority na titul, nestačil však na tehdy 53. tenistu světa Mattea Berrettiniho. Taktéž v Nizozemsku se s ním počítalo jako s účastníkem závěrečných fází turnaje, to by ale nesměl podlehnout domácímu Tallonu Griekspoorovi, až 211. hráči žebříčku.

Nabízí se tak srovnání s Jackem Sockem, který nečekaně ovládl pařížské Masters rok před Chačanovem. Američan loni prožil hrůzostrašnou sezónu ve dvouhře. Z prvních pěti utkání vyhrál jediné, rok zakončil s bilancí 9 výher, 21 porážek na ATP turnajích.

Rus má letos aktuálně, pokud nepočítáme exhibice a Davis Cup, negativní skóre 2:4. V posledním vydání žebříčku Race to London mu patřila až 87. příčka s 90 body. A v nové verzi se kvůli neúspěchu z Rotterdamu propadne ještě hlouběji.

Pomoci by bezesporu talentovanému Chačanovovi mohl halový turnaj v Marseille, který se hraje příští týden. Rus na něm získal první ze svých tří loňských titulů. Stejný počet trofejí mimochodem nasbíral ve „svém“ roce 2017 Jack Sock. Taktéž se jednalo o dva menší turnaje a ono „prokleté“ Masters v Paříži.