Na holky jsem pyšný. Nemůžeme vyhrávat věčně, říká Pála

- Marek Bartošík

Poprvé od dubna 2009 odešly české tenistky z fedcupové bitvy hrané na domácí půdě poraženy. Jejich kapitán Petr Pála po zápase ocenil kvalitní výkony obou týmů. „Byl to skvělý zápas silných týmů. Na holky jsem pyšný, na kurtu nechaly všechno,“ sdělil na tiskové konferenci český lodivod.

Již při oznamování nominace varoval kapitán českého výběru Petr Pála, že šance na postup do semifinále mají Češky a Rumunky stejné. „A to se také stalo. Proti týmu, který má tolik možností a vede ho Simona Halepová, to bude vždy těžké,“ uvedl na tiskové konferenci třiačtyřicetiletý Pála.

Zatímco v minulosti dokázaly české reprezentantky otočit těžká utkání, v Ostravě to nevyšlo. „Znovu jsme měli šanci na obrat. Vzpomněl jsem si na zápas v Kluži z roku 2016, jak to bylo těsné. Myslel jsem, že když holky získaly první set, tak už to dotáhnou. Ale nemůžeme vyhrávat věčně,“ uvědomoval si kapitán.

Před rozhodující čtyřhrou se zdálo, že duo Krejčíková, Siniaková jsou jako světové jedničky v pozici jasných favoritek. „Naše holky toho sice hodně dokázaly, ale tak velkými favoritkami nebyly. Rumunky zrovna vyhrály turnaj, navíc mají hodně zkušeností,“ komentoval Pála počínání vítězné dvojice Beguová, Niculescuová.

Vůdce českých tenistek hodnotil závěrečnou čtyřhru především pozitivně, přesto našel některá negativa. „Je těžké nastoupit poprvé v životě spolu za stavu 2:2 ve Fed Cupu. Je škoda, že holky po vyhraném prvním setu ani jednou nevedly. Také mě mrzí, že první set nevyhrály jednodušeji, utkání by bylo kratší. Celkově to bylo velmi těsné,“ hodnotil nejúspěšnější kapitán fedcupové historie.

Sázka na jednu hráčku, která kapitánu Pálovi v minulosti několikrát vyšla, tentokrát úspěch neslavila. „Riskli jsme to. Uvažovali jsme tak, že když Káťa vyhraje dvouhru, tak do čtyřhry půjde na koni. Ale bohužel to bylo dlouhé utkání, stálo hodně sil. Přesto myslím, že to holky zvládly dobře,“ pochválil své svěřenkyně český kapitán.

Pouze slova chvály měl Pála pro rumunskou hrdinku Simonu Halepovou, která vyhrála obě své dvouhry. „Byla výborná. Je možné, že kdyby loni nebyla zraněná, tak je stále světovou jedničkou. Karolína podala výborný výkon, ale porazit Simonu je pro ni vždy těžké,“ dodal.