Po jedenácti letech baráž. Češkám hrozí nebezpečné soupeřky

- Jan Havlovic

Český fedcupový tým musí po dlouhých jedenácti letech do baráže. O soupeři výběru Petra Pály rozhodne úterní los, který proběhne v Londýně. Češky budou mezi nasazenými celky a jejich soupeř vzejde ze čtveřice – Švýcarsko, Lotyšsko, Španělsko a Kanada.

Suverénky posledních let a obhájkyně titulu neprošly poprvé po deseti letech přes první kolo Fed Cupu. Postaraly se o to Rumunky, které v Ostravě naopak vybojovaly historický postup do semifinále.

Na svěřenkyně kapitána Petra Pály tak čeká poprvé od roku 2008 zrádná baráž, ve které budou číhat nebezpečné celky – Švýcarsko, Lotyšsko, Španělsko a Kanada.

Pokud by los přisoudil českému týmu Švýcarsko nebo Španělsko, musely by Češky vycestovat v dubnu do zahraničí. V případě souboje s Kanadou by se Kvitová a spol. představily 20. a 21. dubna v domácím prostředí. O pořadatelství souboje s Lotyšskem by rozhodoval los.

Právě Lotyšsko je z možných soupeřů papírově nejsilnější. Pobaltská země se může opřít o služby Anastasije Sevastovové, světové dvanáctky a také Jeleny Ostapenkové, vítězky French Open z roku 2017. Lotyšsko si zajistilo místo v baráži po víkendové drtivé výhře nad Slovenskem v poměru 4:0.

Nebezpečná bude také Kanada, která těží z výborné formy teprve osmnáctileté Biancy Andreescuové. Mladičká tenistky přispěla k výhře 4:0 v Nizozemsku hned dvěma body.

Švýcarsko je naopak pro družinu Petra Pály velmi známým soupeřem. Češky změřily síly se zemí helvétského kříže za poslední tři roky hned dvakrát, a v obou případech byly naše tenistky úspěšné.

Pozitivní bilanci má český fedcupový tým i v soubojích se Španělskem. Češky vyhrály nad tímto soupeřem již třikrát v řadě, včetně dva roky starého souboje v Ostravě.

Ať už dostanou české tenistky při úterním losu jakéhokoliv soupeře, půjdou do dubnové baráži v roli favorita.

Nasazené týmy – Česká republika, Německo, USA, Belgie
Nenasazené týmy – Švýcarsko, Lotyšsko, Španělsko, Kanada