Del Potro udolal Nadala, v boji o zlato vyzve Murrayho

- Daniel Kubelka

Nejen Monica Puigová píše v Riu svůj vlastní příběh s pohádkovými rysy. Juan Martín Del Potro se po uplynulých letech, kdy ho v rozletu zastavilo zranění pomalu vrací na tenisové výsluní, definitivní návrat mezi elitu bílého sportu může potvrdit ve finále olympijského turnaje. V sobotním semifinále totiž v těžké bitvě udolal ve třech setech Rafaela Nadala a v boji o nejcennější kov si to rozdá s jedním z favoritů celého turnaje Britem Andy Murraym.

Jako na houpačce si musel připadat sedmadvacetiletý Argentinec v průběhu úvodního setu semifinálového zápasu se španělským bojovníkem. Nadala sice připravil hned v prvním gemu o servis a s výhodou jednoho brejku se dostal do vedení 3:1, o chvíli později však na výsledkové tabuli platil stav 3:4, protože v šestém gemu Del Potro čistou hrou o získaný náskok přišel. Rozhodnutí o vítězi prvního setu tak přišlo v jeho závěru, kdy se za stavu 6:5 dostal rodák Nadal ke dvěma brejkbolům a hned ten první využil k ukončení sady.

Druhý, vyrovnaná set, rozhodl jediný okamžik hned v samotném úvodu. Ve třetí hře připravil Del Potro poprvé a také naposledy v setu o servis, nicméně na vyrovnání stavu zápasu po výsledku 6:4 to stačilo.

Obrovské drama, tak by se dal popsat průběh třetího setu. Del Potro se v devátém gemu dostal přes podání čtrnáctinásobného grandslamového vítěze do výhody, za stavu 5:4 ale možná podlehl tíze okamžiku a utkání do konce při vlastním podání nedotáhl, ba dokonce neuhrál v oné hře jediný fiftýn. Del Potra však ztráta podání nikterak nedozhodila a hned v dalším gemu útočil na další brejk, nicméně ani vedení 40:0 mu na další zisk Nadalova servisu nestačilo. Argentinec tak ve dvanácté hře jen dorovnal skóre na 6:6 a o vítězi více než tříhodinové bitvy musel rozhodnout tiebreak třetí sady.

V něm si Del Potro hned od začátku vypracoval výrazný náskok a až do konce zkrácené hry nedovolil Španělovi se dotáhnout. Za stavu 6:4 sice úvodní mečbol po neskutečné výměně s lepším koncem pro Nadala neproměnil. Španěl následně podával na vyrovnání tiebreaku a po dobrém servisu si připravil vítězný míč, nicméně Španělův úder skončil těsně v autu a z výhry a postupu do finále olympijského turnaje se tak mohl radovat Juan Martín Del Potro!

V úvodním sobotním semifinále přehrála světová dvojka Andy Murray Japonce Keie Nišikoriho o poznání snadněi ve dvou setech, 6:1 a 6:4.

Olympijské hry - semfinále mužské dvouhry

Andy Murray - Kei Nišikori  6:1, 6:4

Juan Martín Del Potro - Rafael Nadal  5:7, 6:4, 7:6 (5)