Fed Cup: Obhájkyně titulu končí. Semifinále vybojovaly Rumunky po třísetové bitvě v deblu

- Jan Vojkůvka

Český fedcupový tým loňský titul neobhájí! V Ostravar Aréně prohrály domácí tenistky s výběrem Rumunska 2:3 na zápasy. Rozhodující třetí bod vybojovaly Rumunky Irina Beguová a Monica Niculescuová ve čtyřhře po vítězství 6:7(2), 6:4, 6:4.

Rozhodující čtyřhra trvala téměř tři hodiny. Bitva jako hrom, v níž se chyby neodpouštěly. Do zápasu šly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou v rolích favoritek. Dvojnásobné grandslamové šampionky ale proti Irině Beguové a Monice Niculescuové uspět nedokázaly.

V prvním setu se oba páry tahaly až do tiebreaku. Krejčíková se Siniakovou přitom měly dvakrát šanci doservírovat úvodní dějství. Ale o vedení 4:3 přišly a po dalším brejku na 5:4 znovu neudržely podání. Rozhodující zkrácená hra ovšem byla kořistí české dvojice, která ji ovládla 7:2.

Druhý set naopak rozhodl pouhý jeden brejk. Na něj dosáhly Rumunky hned v první hře a výhodu si donesly až do koncovky, v níž za stavu 5:4 využily druhý setbol. Jedinou komplikací pro ně byla šestá hra, ve které čelily brejkbolu. Ten se jim podařilo odvrátit.

Do rozhodujícího setu vstoupily Češky opět ztrátou podání. Tentokrát sice zareagovaly okamžitým rebrejkem, jenže hned ve třetím gemu si znovu servis prohrály. Po několika klidných gemech přišel poslední odpor favoritek střetnutí. Krejčíková se Siniakovou v osmé hře srovnaly stav setu na 4:4 a vykřesaly naději na postup.

V důležitém devátém gemu ale Siniaková přišla čistou hrou o podání a na tuto ztrátu už české hráčky zareagovat nedokázaly.

Po porážce ve třech setech v rozhodujícím pátém zápase se z postupu do semifinále Fed Cupu mohly začít radovat Rumunky. České tenistky letos další triumf nezískají a čeká je baráž, ve které hrály naposledy v roce 2008.

Siniaková vybojovala pátý zápas
Od Siniakové to byl hodně povedený výkon. V utkání, které hrála pod velkým tlakem s vědomím, že když neuspěje, tak český tým končí, se jí podařilo Buzarnescuovou porazit 6:4, 6:2. Zastavit ji nemohlo ani 26 nevynucených chyb, které trochu kazily dojem z jinak výtečného výkonu.

Siniakové přitom vůbec nevyšel vstup do zápasu. Velmi rychle prohrávala 0:3 a v podstatě navazovala na výkon proti Halepové, od níž ve druhém setu schytala kanára. Pak ale Kateřina dokázala několika dobrými údery nabrat sebevědomí a začala svou soupeřku přehrávat. Pěti gemy v řadě vývoj prvního setu otočila a úvodní dějství doservírovala ke stavu 6:4.

Česká tenistka hrála soustředěně a nikam nepospíchala. Snažila se zbytečně neriskovat a čekala hlavně na jisté příležitosti. Pokračovala dál v dobrém výkonu na servisu a držela míček ve výměnách. Když ve čtvrté hře brejkla Rumunku a uskočila do vedení 3:1, dovolila si malé zaváhání a při podání v pátém gemu čelila brejkbolu. Podařilo se jí ho ale odvrátit.

V dalším průběhu druhého setu už nezakolísala. Naopak v sedmém gemu potvrdila své vítězství dalším brejkem a duel následně doservírovala. Srovnala na 2:2 a šla se rychle připravit na rozhodující čtyřhru.

Plíšková v bitvě jedniček padla
V utkání jedniček obou týmů se hrálo o klíčový druhý bod, který vítěznému výběru měl přinést dva pomyslné mečboly na postup do semifinále. Karolínu Plíškovou v utkání se Simonou Halepovou hodně trápily nevynucené chyby. Těch zahrála hned 62, oproti čemuž trefila pouze 26 vítězných míčků. Halepová ke 24 winnerům zahrála 38 chyb. I kvůli tomu Češka prohrála 159 minut trvající zápas 4:6, 7:5, 4:6.

Plíšková vstoupila do utkání s třetí hráčkou světa prohraným podáním hned v prvním gemu. Okamžitým rebrejkem se sice dostala zpět do hry, ale to bylo z její strany na returnu vše. Obě tenistky se tahaly hned o několik gemů, ale úspěšnější byla nakonec Rumunka. Té se podařilo v deváté hře prorazit podání Češky a v následujícím dlouhém gemu využít v pořadí pátý setbol.

Druhý set mezi Plíškovou a Halepovou přinesl hned několik zvratů. Česká tenistka se po brejku ve čtvrté hře dostala do vedení, ale výhodu neudržela. Sice po ztrátě servisu v sedmé hře si vypracovala šanci, jak sadu doservírovat, když se ujala vedení 5:3, ale Halepová druhý set dalším rebrejkem pořádně zdramatizovala.

Navíc byla sama blízko k tomu, aby mohla celý zápas dopodávat. Jenže v jedenácté hře neproměnila tři brejkboly a Plíšková se v dalším gemu na returnu vyburcovala. Přes shodu se dostala k setbolu a vynutila si rozhodující set.

V rozhodujícím setu se štěstí přiklonilo na stranu Halepové. Brejk po čisté hře z úvodního gemu sice ještě neudržela, ale od stavu 1:2 vyhrála čtyři hry v řadě a za stavu 5:2 mohla jít duel dopodávat. Na první pokus se jí to nepodařilo a Plíšková v sobě ještě našla síly k odporu. Jeden servis si vzala zpět a následně při vlastním podání odvrátila mečbol. Obrat ale musela potvrdit ještě jednou na returnu. Srovnat na 5:5 se české hráčce ale už nepodařilo. Halepová první mečbol v desáté hře využila a dostala Rumunky do vedení.

Česká republika – Rumunsko 2:3
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5.) – Simona Halepová (3.) 4:6, 7:5, 4:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ (44.) – Mihaela Buzarnescuová (29.) 6:4, 6:2
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Beguová, Niculescuová 7:6(2), 4:6, 4:6