Halepová? Lepší, než jsem čekal, říká Pála. Šance na postup jsou podle něj otevřené

- Petr Sumbal

Po sobotě je stav 1. kola Fed Cupu Česko – Rumunsko 1:1, oba úvodní singly skončily podle očekávání výhrou týmových jedniček Karolíny Plíškové a Simony Halepové. „Kája a Simona byly dneska solidnější,“ shrnul vývoj prvního dne nehrající kapitán Češek Petr Pála. Šance na postup jsou podle něj na obě strany vyrovnané.

Co říkáte na výkon Halepové? Loni byla zraněná, vstup do sezóny na své poměry neměla úplně skvělý, hledala si trenéra. Je už zpátky?
Byla lepší, než jsem čekal. (úsměv) Říkal jsem si, že na začátku by mohla dát Káti trochu víc času, že bude trochu pomalejší. Ale hrála dobře, hodně jí pomohlo ještě na Australian Open, že porazila v prvním kole Kanepiovou, se kterou předtím prohrála v prvním kole na US Open. A pak vypadla až se Serenou. Dneska hrála hrozně solidně. Je třetí na světě a víme, že (na konci loňského roku) nehrála. To jen vypovídá o tom, jak dobrá je to hráčka.

Co budete radit Karolíně pro zápas s Halepovou?
Hlavně záleží na tom, co už o ní Kája ví, to je nejdůležitější. Jsme s její trenérkou domluvení, že si sedneme a o tom zápasu se pobavíme, aspoň o maličkostech. Jinak ale není potřeba ventilovat, co se bude na kurtu dít.

Hodně se řeší Halepová, ale co říkáte na výkon Buzarnescuové? Dnes ukázala, že je také velmi kvalitní hráčka.
Je to výborná hráčka. Loni na turnaji v Praze hrála finále, pak měla skoro vyhraný zápas s Karolínou na Wimbledonu, potom ji trochu přibrzdilo zranění. Jsem rád, že Kája dnes vyhrála druhý set, protože Buzarnescuová už se začínala rozjíždět. Bylo to těžké, protože nejprve měla Kája dost šancí a pak sama musela čelit za stavu 3:4 situaci 0:30 při svém podání. Naštěstí to zvládla. V obou zápasech dneska byly okamžiky, kdy se to mohlo zkomplikovat, i Káťa to mohla Simoně zkomplikovat. Nakonec ale dneska byly Kája a Simona solidnější.

Rozhodnutí, koho nasadíte v neděli, necháváte až na poslední chvíli, nebo se rozhodnete dřív?
Rozhodneme se už v dnes (rozhovor probíhal v sobotu po zápase), budou to ale vědět jen holky a realizační tým. Oznámí se to podle pravidel až čtvrt hodiny před zápasem. S Kájou samozřejmě počítáme na první zápas.

Jak teď vidíte šance na postup?
Říkal jsem to několikrát už před zápasem, je to úplně otevřené. Teď je to 1:1, čekají nás další zápasy. Teď si musíme sednout a probrat neděli, jak to udělat, abychom získali dva body a postoupili.