Na Halepovou si věřím, nervózní už nebudu, hlásí Plíšková po prvním bodu pro Česko

- Petr Sumbal

První bod je na světě! Karolína Plíšková na úvod 1. kolo Fed Cupu proti Rumunsku potvrdila roli favoritky a přehrála ve dvou setech (6:1, 6:4) rumunskou dvojku Mihaelu Buzarnescuovou. „Na začátku jsem byla trochu nervózní, ale tak to ve Fed Cupu někdy bývá,“ přiznala Plíšková, která nakonec zápasem prošla bez ztráty servisu a už vyhlíží souboj se Simonou Halepovou. „V Austrálii nehrála úplně nejlépe, zkusím toho využít,“ hlásí sebevědomě.

Plíšková k vítězství došla bez ztráty jediného podání, všechny tři brejkboly, které soupeřce nabídla, dokázala odvrátit. Hned dva z nich přišly už v prvním gemu celého zápasu, v němž činila nabuzená Buzarnescuová svým agresivním pojetím hry české hráčce problémy. „Nehrála jsem asi rok doma ve Fed Cupu, takže jsem na začátku zápasu byla trochu nervózní,“ přiznala Plíšková. „Tak to někdy bývá, naštěstí mi to trvalo jen jeden gem.“

Zbytek setu už byl pro Plíškovou více méně procházkou. Češka po vybojované úvodní hře soupeřku okamžitě brejkla, to samé zopakovala i v dalším gemu na returnu a vedla 5:0. Úvodní set nakonec vyhrála 6:1. „Nebylo to ale tak jednoduché, jak to vypadalo,“ hodnotila česká teniska. „Mihaela hrála dobře, věděla jsem, že do druhého setu mě ještě nečeká nic jednoduchého.“

A měla pravdu. Buzarnescuová nehodlala nic vzdát a do druhého setu nastoupila znovu pozitivně, do české jedničky se pořádně zakousla. Znovu si vypracovala brejkbol, i ten však Plíšková úspěšně odvrátila.

„Jsem ráda, že jsem neztratila ani jednou servis, to mi do budoucna pomůže,“ pochvalovala si Plíšková. „Loni byly zápasy, kdy jsem neservírovala dobře a procento nebylo dobré. Teď se snažím nic nevymýšlet, chodím na esa, občas dám kick.“

Povrch, kterým Ostravar Aréna pro klání s Rumunskem disponuje, navíc různým variacím servisu napomáhá. „Tento povrch docela bere ty rotace,“ kývla hlavou Plíšková. „Rychlost kurtu je optimální. Neříkám, že se mi hrálo mega fanstasticky, ale je to dobré,“ dodala.

Největší a hlavně nejdelší drama celého zápasu přinesl třetí gem druhého setu. Při podání Buzarnescuové bylo k vidění hned deset shod, Plíšková měla dva brejkboly. Bylo cítit, že pokud soupeřku brejkne, mohl by být vzdor Rumunky definitivně u konce.

Jenže nestalo se, Buzarnescuová na konci gemu vítězoslavně zapumpovala pěstí, podání si udržela. „Ale věděla jsem, že když budu dál pokračovat ve své hře, tak Mihaelu dostanu pod tlak a budu mít další šance. A taky se to stalo,“ popsala Plíšková, že i po promarněných šancích na brejk zůstávala v klidu.

Následovalo pět rychlých gemů pro podávající hráčky a za stavu 4:4 pak přišla pro Plíškovou chvíle, na kterou čekala. Znovu dostala Buzarnesuovou do úzkých a i díky šťastné výměně zakončené nechytatelným prasátkem si vypracovala dva brejkboly.

Druhý z nich světová pětka využila a bylo jasno. Své podání pak Plíšková zvládla bez nervů a mohla si vítězně plácnout s celou českou lavičkou.

Povinnost splnila, přinesla do české šatny první bod.

Koncentrace se tak pomalu přesunuje na zítřek, kdy čeká Plíškovou v souboji jedniček duel s kamarádkou Simonou Halepovou, se kterou má sice nepříznivou bilanci 2:6, ale naposledy v Madridu ji porazila a ve Fed Cupu v Rumunsku také.

„Vím, že s ním mám nepříznivou bilanci, ale v hlavě mám, že už se mi povedlo ji porazit. Do každého zápasu jdu s tím, že můžu vyhrát. Kdybych si nevěřila, ani bych do toho utkání nemusela nastupovat,“ popsala Plíšková, která přitom po očku sledovala vývoj utkání Kateřiny Siniakové právě se svou budoucí soupeřkou Halepovou.

„Dvakrát jsem Simonu přehrála přes výměny. Riziko musí být úměrné, aby tam nebylo moc chyb. Ona jich udělá vždycky málo. Musím udělat minimum chyb a dát hodně winnerů,“ načrtla Plíšková plán, který by v souboji dvou bývalých světových jedniček na Halepovou mohl platit.

„Dnešní zápas mi určitě pomůže, že už nebudu na začátku tak nervózní. Nevím, v jaké je teď Halepová formě nebo jestli jí sedí tento povrch. V Austrálii nehrála úplně nejlépe, zkusím toho využít.“

Půjde o dost možná klíčový zápas víkendu a Češka si na něj věří. A to je dobře.