Polsko požene ITF k soudu. Rozzlobily ho změny v žebříčku

- Jan Vojkůvka

Polská tenisová federace (dále PZT) ohlásila, že požene Mezinárodní tenisovou federaci (ITF) ke sportovní arbitráži v Lausanne. Důvodem je nový systém Davis Cupu, kvůli němuž polský tenis ztratil v žebříčku vybojované pozice a byl degradován až do třetí divize.

V minulé sezoně si Poláci vybojovali na kurtu po výhrách nad Rumunskem, Slovinskem a Zimbabwe dokonce účast v I. euro-africké zóně. Tedy těsně pod samotným vrcholem s možností probojovat se i do předkola Davis Cupu.

Jenže nový systém týmové soutěže přinesl i razantní změny v žebříčku Davis Cupu. Na jeho základě se pak země začaly nasazovat pro tento rok do jednotlivých divizí. A na to extrémně doplatilo Polsko, jež bude hrát dokonce až třetí evropskou divizi. Obrovské zklamání nejen pro hráče, kteří dřeli v roce 2018 na kurtu, i pro celou federaci, jež se snaží za své hráče postavit.

Není tak divu, že PZT sáhla k radikálnímu kroku. „Budeme bojovat za to, abychom se vrátili tam, kam patříme,“ prohlásil viceprezident federace Victor Archutowski. „Jsme ve fázi, kdy vybíráme právníky, kteří se postarají o žalobu, jež bude zaslána Mezinárodní sportovní arbitráži. Dokumenty už máme připravené a budeme bojovat,“ uvedl s tím, že ještě než dojde k případnému líčení v Lausanne, bude polský tenis vědět, zda uspěje s přímým odvoláním u ITF.

PZT požaduje, aby byl mužský výběr nasazen zpátky do I. euro-africké zóny. Pokud by ITF nesouhlasila, bude polská federace požadovat také kompenzaci pro své hráče. A bude doufat, že v Lausanne se dočká spravedlnosti.

Polsko přitom není jediné, které je doslova rozzuřené novým systémem, jenž degradoval jejich výběr. Zlost v dopise pro ITF vyjádřilo i Lucembursko.

To v roce 2018 v přímém souboji o postup do II. divize porazilo Gruzii. Jenže na základě nového žebříčku musí zpět do III. divize, přičemž Gruzie, jež na kurtu prohrála a měla sestoupit, zůstává ve II. divizi.

Shrnutí přineslo Monako, které také doplatilo na změny a vyjádřilo se ve smyslu, že tento zásah do nasazování týmu je sportovně neakceptovatelný. Kromě Polska, Lucemburska a Monaka se zpětná degradace v hierarchii Davis Cupu týká i Černé Hory, Estonska, Namibie a Keni.