Fed Cup: Po sobotě srovnáno. Bývalé světové jedničky vládly svým zápasům

- Radek Štohl, Jan Vojkůvka

Česká republika hraje s Rumunskem po prvním hracím dni úvodního kola Fed Cupu 1:1 na zápasy. Po výhře Karolíny Plíškové se nepodařilo na její úspěch navázat Kateřině Siniakové, jež podlehla rumunské jedničce Simoně Halepové po setech 4:6, 0:6.

Siniaková do utkání nevstoupila vůbec dobře a prohrála si hned úvodní gem na podání. Halepové se dostala až ke stavu 5:2 s výhodou dvou brejků, ale ani přes čtyři setboly se jí na první pokus doservírovat nepodařilo. Siniaková vykřesala naději po brejku v osmé hře, kdy se obě hráčky tahaly přes tři shody. V desáté hře se opět dostala ke shodě, ale tentokrát už ne k tolik kýženému brejkbolu a prohrála úvodní set.

V tom druhém už vládla bývalá světová jednička zcela. Klíčem k jejímu úspěchu bylo to, že přestala chybovat, zatímco Siniaková nasbírala ve druhé sadě hned 14 nevynucených chyb. Halepová už nedovolila soupeřce uhrát ani jeden gem a nadělila jí kanára.

Po výhře 6:4, 6:0 srovnala po sobotním hracím dni stav fedcupového klání mezi Českou republikou a Rumunskem na 1:1.

Plíšková hladce přehrála Buzarnescuovou (6:1, 6:4)
Dost možná o celém zápase mezi Plíškovou a Buzarnescuovou rozhodl první gem. Česká tenistka v něm odvrátila dva brejkboly a ve více jak osmi minutovém počínání si nakonec vlastní servis udržela. Následně protihráčku ihned brejkla, aby druhou hru potvrdila při vlastním servisu. Do konce sady Karolína Plíšková získala ještě jeden brejk a vedla 5:0. Buzarnescuová sice nepopulárního kanára zažehnala, na zvrat v úvodní sadě ovšem nedosáhla, Plíšková na servisu ztratila pouhé tři fiftýny.

Také zkraje druhé sady Češka čelila brejkbolu, třetí hrozbu soupeřky rovněž dokázala odvrátit. V další hře, která měla nevídaných deset shod, neproměnila gem na returnu ve svůj prospěch, když nevyužila dva brejkboly. Nejvíce Plíškové zatrnulo za stavu 3:4, při vlastním servisu prohrávala 0:30, soupeřku ale k brejkbolům nepustila. Česká hráčka si na svoji šanci počkala do deváté hry. V té chvíli si při servisu Rumunky vypracovala stav 40:15 a jelikož druhou příležitost využila, mohla v následujícím gemu dopodávat zápas do vítězného konce.

Česká republika – Rumunsko (začátek 13:00)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5.) – Mihaela Buzarnescuová (29.) 6:1, 6:4
KATEŘINA SINIAKOVÁ (44.) – Simona Halepová (3.) 4:6, 0:6