Rumunská dvojka Buzarnescuová? Smolařka s vysokoškolským titulem

- Marek Bartošík

Fedcupový výběr Rumunska budí před kláním s Češkami v Ostravě respekt. Svou zemi bude chtít poprvé od roku 1973 dostat do semifinále Fed Cupu především hvězdná Simona Halepová. Té se chystá sekundovat třicetiletá Mihaela Buzarnescuová, jejíž příběh by možná obstál i v Hollywoodu.

Až do svých devětadvaceti let si Mihaela Buzarnescuová nezahrála hlavní soutěž na grandslamovém turnaji, dočkala se až na US Open 2017. Rumunská tenistka, jíž kdysi patřila čtvrtá příčka mezi juniorkami a může se pyšnit juniorským deblovým titulem z US Open 2006, se dlouho potýkala se zraněními. Například v letech 2013 a 2014 téměř nehrála, kvůli zranění kolena zmeškala také polovinu sezóny 2016.

Této pauzy od profesionálního tenisu využila Buzarnescuová po svém. Během volného období získala akademický titul Ph.D. v oboru sportovní věda. Ve své práci se zabývala psychomotorickým vývojem tenisových hráčů ve věku 12 a 14 let. Lze ji tedy nazývat doktorkou.

„Řekla jsem si, že když bych nehrála tenis, titul by mi mohl pomoci získat práci v Rumunsku, případně v zahraničí,“ uvedla loni pro New York Times.

Zázračný vzestup zastavený dalším zraněním

Po akademickém úspěchu přišla vynikající sezóna 2017, konkrétně její druhá polovina. Rumunka zářila na ITF turnajích. Mezi červnem a listopadem jich ovládla hned sedm a v žebříčku se usadila v nejlepší stovce.

Mnozí se přitom k návratu Rumunky stavěli skepticky. „Vlastně mi nikdo kromě rodiny a pár dalších lidí nevěřil, bylo to vážně zlé. Koleno stále bolelo. Pak však bolest najednou zmizela,“ líčila Buzarnescuová.

To nejlepší v její dosavadní kariéře mělo teprve přijít. Loni se levou rukou hrající tenistka probojovala do finále WTA turnajů v Hobartu, Praze a San José, na posledním jmenovaném podniku slavila titul. Na French Open zaznamenala osmifinálovou účast. Ve čtyřhře se loni podívala do finále dokonce čtyřikrát, objevila se i v deblovém čtvrtfinále pařížského a londýnského grandslamu.

Za zmínku jistě stojí, že si v roce 2018 dvakrát vyšlápla na Elinu Svitolinovou. Potrápila i nejlepší české tenistky. Ve finále pražského turnaje vzala set Petře Kvitové a ve třetím kole Wimbledonu nebyla daleko od vítězství nad Karolínou Plíškovou. Právě s ní se patrně utká v sobotním fedcupovém utkání.

„Na zápas ve Wimbledonu si vzpomínám. K výhře mi chyběl kousek,“ sdělila v Ostravě Buzarnescuová. Ve zmíněném duelu vedla už 6:3, 4:1 a 30:0.

Po triumfu v San José se Rumunka vyšplhala na své maximum, 20. místo. Osud k ní však byl opět nemilosrdný. Hned na následujícím turnaji v Montréalu přišla pohroma, když si ošklivě poranila kotník.

Od té doby odehrála pouze šest utkání, ze všech odešla poražena. Naposledy na Australian Open nestačila v těsném duelu na Venus Williamsovou.

Je otázkou, v jakém rozpoložení se aktuálně 29. tenistka světa nachází. Ve Fed Cupu toho moc neodehrála, kromě účasti v nižší světové skupině absolvovala pouze loni za již rozhodnutého stavu čtyřhru proti Švýcarkám.

Rumunský kapitán může místo nepříliš zkušené Buzarnescuové nasadit například ostřílenější Monicu Niculescuovou, pro jejíž hru je charakteristický netradiční čopovaný forhend.