Davis Cup: Češi se v baráži utkají se zrádnou Bosnou. Balkánci se pyšní dvěma členy TOP 100

- Radek Štohl

Velmi nepříjemný los potkal české tenisty v Davis Cupu. Jen čtyři dny po neúspěšném zápase s Nizozemskem se ve středu odpoledne rozlosovala baráž, v níž tým Jaroslava Navrátila bude muset vycestovat do Bosny a Hercegoviny. Stát z jihovýchodu Evropy se může opřít o dva hráče elitní stovky.

I když se český výběr proti Nizozemsku ujal vedení 1:0, další tři duely prohrál a do velkého finále se nepodíval. Na místo cestování do lukrativního Madridu tak bude daviscupový tým čekat nepříjemný trip do Bosny a Hercegoviny.

„Určitě nás čeká bouřlivé prostředí. Do září je však ještě dost času. Doufám, že se kluci dají zdravotně do kupy, a že se dostaneme zpátky do kvalifikace 2020," vyjádřil se kapitán Česka Jaroslav Navrátil.

Během soboty se ve výborném světle ukázal teprve sedmnáctiletý Jiří Lehečka, který se marně pokoušel o obrat proti zkušenému Robinu Haasemu. Nastolený trend v nominování mladíků by měl pokračovat i v nadcházejících zápasech. „Na podzim s nimi budu určitě počítat," zmínil Navrátil také druhého novice v týmu Tomáše Macháče.

Ani tým z jihovýchodu Evropy o víkendu totiž neuspěl. O šanci na listopadovou akci se ucházel v Austrálii, kde prohrál všechny čtyři zápasy, proti silnému výběru ani jeden z jeho hráčů nedokázal uhrát jedinou sadu.

Momentálně se tým Tomislava Brkiče může spolehnout na dvojici Damir Džumhur, který se nachází na dvaapadesátém místě světa, a Mirzu Basiče, ten se ocitá na devětadevadesáté pozici světového žebříčku dvouhry.

Bosňané ještě v roce 2009 hráli ve Světové skupině III. V současném žebříčku jim patří sedmavacátá příčka, jsou tedy umístěni o čtrnáct pozic níže, než právě Česká republika. Baráž mezi oběma celky proběhne v září.