Konečně doma! Britky ukončí neobvykle dlouhou šňůru venkovních zápasů

- Jan Vojkůvka

Naposledy se tenistky Velké Británie před domácím publikem představily v roce 1993 v Nottinghamu. Od té doby se ale zasekly až ve třetí úrovni ženské týmové soutěže v euro-africké zóně a domácího prostředí se nedočkaly. Až tento týden, po 26 letech, hostí turnaj týmů, jež touží po průniku do druhé divize Světové skupiny.

Fedcupový tým Velké Británie se naposledy účastnil bojů ve Světové skupině v roce 1992. Po neúspěchu v baráži se propadl do euro-africké zóny, kde se hrají skupinové fáze, jež hostí vždy jedna země.

To se Britkám také poštěstilo v roce 1993, kdy hostily tento turnaj v Nottinghamu. Od té doby ale na domácí zápasy marně čekaly. Stejně jako na návrat do Světové skupiny.

Tento týden v Bathu přivítají ve skupině A Řecko, Maďarsko a Slovinsko. Ve skupině B, kterou rovněž hostí, si zahraje Chorvatsko, Gruzie, Srbsko a Turecko. Dlouhé čekání, trvající 26 let, je u konce.

„Doufejme, že to bude něco skvělého, protože naše hráčky pořád mluví o tom, jak moc si chtějí zahrát před domácím publikem,“ uvedla kapitánka Anne Keothavongová.

Její slova potvrzuje i soupiska Britek. Nechybí týmová jednička Johanna Kontaová, hrát budou Katie Boulterová, Heather Watsonová, Karie Swanová a svůj debut prožije Harriet Dartová.

Britský tým věří, že jim domácí prostředí a fanoušci pomohou ve splnění hlavního cíle. Tím je postup do baráže o druhou výkonnostní divizi Světové skupiny.

„Viděli jsme u našeho daviscupového týmu, jak může publikum inspirovat hráče, aby nechali na kurtu všechno a doufám, že to u holek bude to samé,“ připomněla Keothavongová úspěchy Britů v týmové soutěži a také vítězství titulu v roce 2015, kdy Britové hráli v Glasgow.