Češi se v baráži vyhnou favoritům. Hrozí federální derby proti Slovensku

- Jan Havlovic

Český daviscupový tým se ve středu dozví soupeře pro zářijovou baráž. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila se dostal díky postavení v žebříčku mezi nasazené týmy, a tak se vyhne například favorizovaným Rakušanům. Ze skupiny nenasazených týmů by Češi mohli narazit ve federálním derby na Slováky.

Vzhledem k postavení v daviscupovém žebříčku (třináctá příčka, pozn.) se český daviscupový tým dostal do skupiny šesti nasazených týmů. Češi se tak vyhnou favorizovaným Rakušanům, za které by mohl nastoupit Dominic Thiem, světová osmička, a také Švýcarům, kteří by případně mohli povolat Stana Wawrinku či Rogera Federera.

Lodivod českého týmu Jaroslav Navrátil a jeho svěřenci budou ve středu vyhlížet soupeře pro zářijovou baráž. Ze skupiny šesti nenasazených týmů jsou papírově nejsilnější Slováci, kteří by na Čechy mohli vyrukovat s Martinem Kližanem, světovým hráčem číslo 38. Nebezpečný by mohl být i výběr Bosny a Hercegoviny, který má ve svém středu Damira Džumhura.

Český tým by si mohl zopakovat souboj s Izraelem. Loni v Ostravě uspěli naši tenisté poměrem 3:1 a zajistili si účast v baráži. Mezi další možné soupeře patří Bělorusko, Finsko a Ukrajina.

O uplynulém víkendu proběhl v Ostravar areně souboj o postup do finálového turnaje Davisova poháru. Český výběr statečně vzdoroval Nizozemsku, i přes srdnatý výkon prohrál poměrem 1:3. V dobrém světle se představit teprve sedmnáctiletý Jiří Lehečka, který si odbyl premiéru v této týmové soutěži.

Veselý a spol. se dozví soupeře pro zářijovou baráž ve středu ve 13:00, kdy proběhne v Londýně losovací akt.

Nasazené týmy – Česká republika, Rakousko, Švýcarsko, Maďarsko, Portugalsko, Švédsko
Nenasazené týmy – Slovensko, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Finsko, Ukrajina, Izrael