Kolumbijská senzace. Po 51 letech poprvé pronikli mezi smetánku

- Jan Vojkůvka

Premiérová kvalifikace Davis Cupu skončila historickým úspěchem kolumbijského tenisu. Jihoamerický tým se poprvé od roku 1959, kdy se poprvé týmové soutěže zúčastnil, podívá do elitní společnost nejlepších daviscupových týmů. Přes Švédsko totiž Kolumbijci postoupili na finálový turnaj do Madridu.

Až do letošního roku se Kolumbie marně snažila probojovat do elitní Světové skupiny. Šestkrát se prokousala do baráže o Světovou skupinu a v roce 2015 byla jedno vítězství od postupu. Vedení 2:1 nad Japonskem ale nevyužila. Loni pak v baráži prohrála v Argentině 0:4.

Revoluční změna formátu Davis Cupu sice pustila Kolumbii do kvalifikace, ale ve společnosti hned 24 týmů se rozhodně nemohlo jednat o onu vytouženou Světovou skupinu. Ta si dá totiž dostaveníčko až na finálovém turnaji v Madridu.

A k obrovské radosti kolumbijských příznivců u toho nebude chybět ani jejich tým. Ten dokázal zdolat Švédsko 4:0 na zápasy, když postupující bod uhrál favorizovaný deblový pár Juan-Sebastian Cabal a Robert Farah nad švédskou dvojicí Eriksson, Lindstedt.

Historický kolumbijský úspěch se ale začal rodit už v pátek. Domácího prostředí napřed dokonale využil Santiago Giraldo (251.), který porazil 6:2, 6:4 Eliase Ymera (116.). Ještě větším překvapením bylo možná suverénní vítězství Daniela Elahiho Galana Riverose (228.) nad Mikaelem Ymerem 6:1, 6:2.

A když v sobotu Cabal s Farahem vyhráli čtyřhru 6:3, 6:4, Jihoameričané se dočkali největšího úspěchu tamního mužského tenisu. Až doposud totiž Kolumbie hrála pouze Americkou zónu a už účast v kvalifikaci Davis Cupu pro ně byla příležitostí, kterou rozhodně nedostávají každý den. Ostatně od roku 1959 hráli, jak již bylo zmíněno, baráž jen šestkrát.

Za jásotu domácích fanoušků poté Alejandro Gonzalez (337.) zakončil celý víkend výhrou 6:3, 6:3 nad švédskou jedničkou Eliasem Ymerem. Překvapení bylo dokonáno.