Týmová óda na Lehečku: Nejlepší premiéra, je bez nervů a uslyšíme o něm

- Tomáš Macák

Porážka v kvalifikaci Davis Cupu s Nizozemskem ve finále nebolela tolik, jak se po nešťastném padnutí ve čtyřhře zdálo. V roli vrchního ranhojiče Jiří Lehečka. Jeho skvělý výkon spustil vlnu pozitivních reakcí ze všech stran. Celý český tým nevyjímaje. „Určitě ho bude v Davis Cupu v dalších letech zapotřebí,“ řekl namátkou Lukáš Rosol.

Klobouk dolů. Úžasné představení. O něm ještě uslyšíme. Budoucnost našeho mužského tenisu.

Na internetových diskuzích byste snad nenašli jedinou reakci, která by Jiřímu Lehečkovi po duelu, ve kterém nakonec padl, cokoliv vyčítala. A tak to bylo zcela správně.

Do velmi rozbouřené vody ho hodil špatný zdravotní stav Jiřího Veselého. Samotná česká jednička se, stejně jako asi všichni, kteří sledovali sobotní výkon Jiřího Lehečky proti Robinovi Haasemu, nestačila divit. Při své daviscupové premiéře zanechal sedmnáctiletý novic pozoruhodnou stopu.

Alternace na kurtu kouzlila. „Klobouk dolů, jak premiéru zvládl. Hodně dlouho nikdo nepředvedl takovýto debut. Šel na kurt za nerozhodnutého stavu 1:2. Sám chtěl vyhrát, věřil tomu. Premiéry nikdy nejsou jednoduché, ale opravdu před ním smekám, jak dokázal Haaseho zatlačit do kouta. Nebýt zkušeností a pár těsných míčků, tak to mohlo dopadnout úplně jinak,“ prohlásil s obdivem Veselý.

Nedopadlo. Ale s nastaveným trendem bude mít Lehečka pravděpodobně ještě dost příležitostí vybojovat výhru v národních barvách. „Je to obrovský talent a všem to ukázal. Jeho hra je velmi jedovatá a za poslední rok dva odvedl neuvěřitelný kus práce,“ pokračoval pětadvacetiletý hráč.

Lukáš Rosol poté, co spolu s Veselým prohrál debl, ačkoliv měli tři mečboly, už víceméně asi nepočítal, že by mohl zavítat na kurt v rámci pátého zápasu. Nakonec k němu zase tak daleko nebylo. „Jirka hrál nebojácně, šel do toho od začátku. Překvapil nás všechny. Předváděl svůj tenis, který mu vycházel. Výborně se pohyboval a servíroval,“ chválil mladého parťáka nejzkušenější člen týmu.

Samozřejmě, v 17 letech nelze čekat naprosto dokonalý výkon bez sebemenších chybiček. „Jen možná trošku zlepšit hru na síti. V těchto momentech to vypadalo, že je lehce nejistý. Ale určitě zaskočil Haaseho, kterému jeho tenis nevyhovoval. Jirkovi to naopak sedlo a myslím si, že o něm uslyšíme. Určitě ho bude v Davis Cupu v dalších letech zapotřebí,“ zakončil Rosol.

Do víkendu odehrál Lehečka mezi muži pouhých čtrnáct zápasů. Až na prostějovský challenger šlo o nejnižší akce ITF s dotací 15 tisíc dolarů. Takováto zkušenost zdaleka nedosahovala hodnoty, kterou má střetnutí tváří v tvář s harcovníkem, pro nějž jsou zápasy s Federerem, Del Potrem či Alexanderem Zverevem na denním pořádku. A k tomu připočtěte tíhu domácího daviscupového utkání ve velké hale.

Šéf české lavičky Jaroslav Navrátil nicméně věděl, proč Lehečkovi dává důvěru. Trénuje ho, ví, že v něm dřímá obří potenciál. „Jsem třináctým rokem kapitán, byl jsem u různých debutů, na vlastní oči jsem viděl i premiéru Tomáše Berdycha. Ale tohle byla ta nejlepší,“ měl jasno.

Jednalo se o výtečný křest ohněm. Tenisté, kteří si před ním v minulosti odbývali premiéru, se šli takzvaně jen vyhrát. „Byl jsem i u prvních startů, které se odehrály v momentě, kdy už vše bylo rozhodnuté, přesto byla nervozita u daných hráčů patrná. Překvapilo mě, že on nervózní prakticky nebyl,“ ocenil Navrátil.

Teď ale zpátky na zem.

„Doufám, že ho zápas s Haasem neuspokojí, i když všichni viděli, jak dobře hrál a všichni mu to také říkají. Musí se ale posunout dál. Mám tu výhodu, že na tom můžeme pracovat spolu, a to i s mým synem. Naši důvěru má. Je velkým příslibem českého tenisu,“ zakončila jednašedesátiletá tvář české daviscupové skvadry.

Zkrátka jen tak dál.


Galerie