Pohádková premiéra patnáctiletého tenisty. Mladičký Švýcar vyhrál daviscupový zápas

- Jan Vojkůvka

Kvalifikace Davis Cupu nepřinesla do Světové skupiny pouze nový formát po revolučních změnách, ale dočkala se i velké senzace. Teprve patnáctiletý Jerome Kym, který debutoval za švýcarský tým, dokázal po boku mnohem zkušenějšího Henriho Laaksonena nebývalou věc. V 15 letech, při své premiéře, vybojoval pro svůj tým bod.

Zatímco Ostravar Aréna si užívala premiéru sedmnáctiletého Jiřího Lehečky, který ve dvouhře pořádně potrápil superfavorita Robina Haaseho, švýcarský Biel se dočkal svého pohádkového příběhu.

Ačkoliv Švýcaři podlehli v kvalifikaci Rusku jednoznačně 1:3 (nutno však podotknout, že po dost těsných zápasech), dočkali se přeci jen velké senzace v sobotní čtyřhře. Do té vedle zkušeného Laaksonena nastoupil teprve patnáctiletý Jerome Kym ke svému premiérovému utkání v Davis Cupu.

A jeho premiéra byla vítězná! Jediné zaváhání si přitom na konto připsal ve třetím setu, když spolu s Laaksonenem vedli 4:3, ale Kym nepodržel servis. Jinak hrál výborně, podání si držel, dařilo se mu ve výměnách... A výraznou měrou dopomohl k výhře nad dvojicí Rubljov, Donskoj 4:6, 6:3, 7:6(1).

„Byl jsem trochu nervózní,“ přiznal Kym ke své premiéře. „Ale dostal jsem příležitost ukázat lidem, co všechno v tomto sportu dokáži. Cítil jsem se jako doma,“ zářil mladík.

Jak by také ne, ostatně Kym žije dva roky právě v Bielu v tenisovém centru, kde se připravuje na budoucí profesionální kariéru. A že má slušně našlápnuto neukázal jen daviscupový zápas. Kym se rovněž stal mistrem Švýcarska do 18 let. A to už také něco znamená.

„Líbilo se mi, jak celý týden na sobě pracoval, byl celý nažhavený, a proto jsem ho nasadil,“ odhalil kapitán Severin Luthi. „Ukázal obrovskou vášeň pro hru, v čemž se ukrývá velká síla. Pokud bojujete tak, jako Jerome a Henri, nemůžete prohrát.“

Ve čtvrtém utkání mezi Švýcarskem a Ruskem sice Henri Laaksonen prohrál, podle očekávání, s 11. hráčem světa Karenem Chačanovem po obrovské bitvě 7:6(2), 6:7(6), 4:6, ale švýcarský Biel se své pohádky o pár hodin dřív přeci jen dočkal.