Udělali jsme všechno, shodli se Rosol s Veselým. Finále se pokusíme vybojovat za rok

- Petr Sumbal

Okolnosti byly proti nim, přesto bojovali. Málem se jim povedlo do šatny přinést z čtyřhry důležitý bod, dokonce měli i tři mečboly. Ale nakonec Lukáš Rosol s Jiřím Veselým na nizozemský pár Robin Haase a Jean-Julien Rojer nestačili. „Chyběl nám jeden míček,“ smutnil po utkání Jiří Veselý, který do zápasu nastoupil i přes bolest. Postup do finále se Češi pokusí vybojovat příští rok.

Nálada na tiskové konferenci po skončení kvalifikačního zápasu Davis Cupu mezi Českem a Nizozemskem nebyla radostná. Logicky. Češi se museli vypořádávat se zraněními, přesto dlouho statečně vzdorovali osudu. Jenže dvojice Lukáš Rosol, Jiří Veselý obrat ve čtyřhře nedotáhla, přestože měla v tiebreaku třetí sady tři mečboly. A když pak sedmnáctiletý Jiří Lehečka i přes skvělý výkon padl s Haasem, bylo jasno. Finále si Češi nezahrají, naopak je v září bude čekat zrádná baráž.

„Co k tomu říct, v deblu nám chyběl jeden míček,“ hledal těžko slova Veselý. „Změnilo by to celou situaci, protože bychom měli dva singly na to, abychom zvítězili. Ale to už je minulost. Něco jsme možná mohli udělat jinak, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Po bitvě je každý generál.“

Do zápasu nastoupil Veselý i se sebezapřením a s vědomím, že další náročný zápas jeho vykloubenému prstu na noze rozhodně nepomůže. „Že nastoupím, se rozhodlo po rozehrávce asi hodinu před zápasem. Už od rána jsem cítil, že do té čtyřhry jít musím, i kdybychom dostali ve dvou setech na zadek. Ta čtyřhra byla klíčová a člověk se v ní přeci jen nemusí až tolik hýbat, jako ve dvouhře. Že bych nastoupil i do dvouhry, to bylo vyloučené,“ prozradil Veselý, který i přes svůj handicap podal v utkání dobrý výkon.

Také Rosolovi se utkání nehodnotilo lehce: „Měli jsem to ve vlastních rukou. Měli jsme to vyhrát. Prostě se to ale dneska sešlo takhle. Udělali jsem pro to všechno, semkli jsme se jako tým, bojovali jsme až do konce,“ shrnula česká dvojka.

„V Davis Cupu jsme s Jirkou hráli čtyřhru poprvé, předtím jen jednou na turnaji v Šen-čenu, kdy jsme taky prohráli hodně těsně,“ připomněl Rosol. „Měli jsme dneska jasnou taktiku, jak chceme hrát. To se nám docela dařilo, i když jsme prohráli první set, tak jsme si pořád říkali, že musíme držet servis, že ještě budeme mít šance. Oproti prvnímu setu jsme nic nezměnili, akorát v něm nám nevyšla koncovka,“ litoval Rosol. „Ve druhém setu jsme čekali na nějakou šanci, která pak přišla a dostali jsme je do úzkých, protože oni s bodem ze čtyřhry více méně počítali,“ doplnil Veselý.

Naději po smolně prohrané čtyřhře mohl českému týmu dát teprve sedmnáctiletý talent Jiří Lehečka, který dlouho trápil zkušeného Robina Haaseho a zápas s ním dotáhl až do třech setů, i on ale nakonec po boji prohrál. „Ještě o něm určitě hodně uslyšíme, v dalších letech bude v Davis Cupu určitě potřeba,“ pochválil mladíka Rosol, naopak nejzkušenější člen týmu. „Je to obrovský talent, dneska to všem ukázal, klobou dolů, jak zvládl premiéru,“ přidal se Veselý.

Čechy tedy bude v září čekat baráž a pak případně další pokus na to, vybojovat finále. „Musíme doufat, že to příště vyjde, příští rok se zkusíme do finále probojovat. Není potřeba věšet hlavu, jede se dál,“ pravil odhodlaně Rosol.

Oba tahouni současného českého výběru, jak Rosol, tak i Veselý, jsou připraveni nastoupit i do baráže. „Určitě budeme v záři bojovat, abychom se vrátili zase do té pozice, ve které jsme byli před tímto utkáním,“ potvrdil Veselý touhu i dál reprezentovat Českou republiku. „Když budu nominovaný, tak určitě dorazím,“ slíbil také Rosol. „Je to ale strašně daleko, bude rozhodovat forma, zdraví a další věci. Pokud to půjde, tak se pokusím týmu pomoci zůstat ve světové skupině.“