Davis Cup: Slováci potrápili Kanadu, ale končí. Čína senzaci nedotáhla

- Jan Vojkůvka

Kvalifikace Davis Cupu vyvrcholila sobotními zápasy ve čtyřhrách a závěrečných dvouhrách a přinesla spoustu zajímavých výsledků. Slovenští tenisté sahali po velkém úspěchu, ale vedení 2:1 v postup nepřetavili. Japonsko muselo otáčet v Číně a Rakousko dokonce bude v Madridu úplně chybět.

Češi padli doma s Nizozemskem
Utkání se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Kanada otáčela na Slovensku
Slovenští tenisté v sobotní čtyřhře dokázali vybojovat druhý bod v souboji s Kanadou a přiblížili se postupu na finálový turnaj Davis Cupu. Martin Kližan s Filipem Poláškem ale na úspěch z deblu navázat nedokázali a nakonec s Kanadou prohráli 2:3 na zápasy. V souboji jedniček prohrál Kližan se Shapovalovem 6:7(4), 4:6 a v utkání dvojek Norbert Gombos nestačil na Augera-Aliassimeho po setech 3:6, 4:6.

Japonsko a Austrálie prvními postupujícími
Tenistům Japonska se podařilo udolat outsidera z Číny až 3:2 na zápasy a stali se prvními kvalifikovanými na finálový turnaj Davis Cupu v Madridu. Japonci prohráli sobotní duel ve čtyřhře a museli otáčet nepříznivý vývoj skóre. Obrat zahájil hladkou výhrou Nišioka, jenž ztratil v utkání s Wuem pouhé dva gemy. Mnohem dramatičtější byl rozhodující pátý zápas, ve kterém Taro Daniel udolal Liho až po setech 6:3, 6:7(4), 6:3.

Do Madridu postoupili také Australané. Ti naopak přehráli Bosnu hladce 4:0. Rozhodující třetí bod získali favorité v deblu, do něhož nastoupili John Peers s Jordanem Thompsonem, kteří ve dvou setech přehráli Bašiče s Brkičem.

Postupuje také Itálie s Kazachstánem
Dalšími postupujícími do Madridu se v kvalifikaci Davis Cupu stala Itálie a Kazachstán. Italové v Indii sice prohráli sobotní čtyřhru, ale hned první dvouhra druhého hracího dne favoritům vyšla. Andreas Seppi v ní porazil Michajla Prajneše Gunneswarana 6:1, 6:4 a zajistil týmu rozhodující bod.

Rozhodující bod ve čtvrtém utkání přišel i v souboji mezi Kazachstánem a Portugalskem. Michajl Kukuškin pokořil Joaa Sousu 6:4, 6:1 a napravil předchozí zaváhání svých krajanů Chabibulina s Nedovjesovem ze čtyřhry.

Srbsko přešlo vydřelo postup přes Uzbekistán
Pořádné drama o postup na finálový turnaj čekalo Srby v Uzbekistánu. Uzbeci sice po pátku prohrávali 0:2 na zápasy, ale Denis Istomin se zasloužil hned o dva body. Napřed ve čtyřhře s Fajzijevem porazil Milojeviče s Troickim 2:1 na sety a poté sám ve dvouhře přehrál Dušana Lajoviče. K senzaci měl poté nakročeno Fajzijev, jenž vedl v rozhodujícím utkání nad Filipem Krajinovičem 1:0 na sety, ale nakonec prohrál 6:4, 3:6, 0:6 a cestě Srbska do Madridu nezabránil.

Německo rozdrtilo Maďary 5:0
Nejhladším možným způsobem v kvalifikaci porazili Němci maďarský tým. Rozhodnuto sice už bylo po čtyřhře, kterou vyhrála dvojice Puetz, Struff nad Borsosem a Nagym 6:2, 6:3, ale oba týmy následně odehrály i zbývající dvě dvouhry. A Němci nasadili nejsilnější možnou sestavu. Alexander Zverev a Philipp Kohlschreiber přidali na konto svého týmu další dva body.

Postup vybojovalo také Rusko s Chile
Kvalifikací Davis Cupu zdárně prošly také týmy Ruska a Chile, které dokonale využilo absence Dominica Thiema v rakouské sestavě. V utkání čtyřhry sice Chilané prohráli, ale o dva singlové body se následně postarali Nicolas Jarry, jenž zdolal Dennise Novaka 6:4, 3:6, 7:6(2) a Christian Garin, který nedal šanci Jurijovi Rodionovi. Toho porazil 6:2, 6:1 a stanovil konečný výsledek utkání na 3:2 pro hosty.

Rusko se na postup tolik nadřít nemuselo a Švýcary porazilo 3:1. Ve čtyřhře sice Kym s Laaksonenem vykřesali jiskřičku naděje po výhře nad Donským a Rubljovem 2:1 na sety, ale hned první sobotní dvouhru dokázal vyhrát Karen Chačanov. Proti Henrimu Laaksonenovi sice musel otáčet z 0:1 na sety, ale nakonec po dramatickém souboji zvítězil 6:7(2), 7:6(6), 6:4.

Belgie po překvapivém triumfu ve čtyřhře dotáhla postup
Pokud se na něco Brazílie během Davis Cupu spoléhala, byla to deblová svojice Melo, Soares. Jenže favorité sobotní čtyřhry prohráli s belgickým párem Gille, Vliegen senzačně 4:6, 6:7(4) a svůj tým v boji o finálový turnaj nepodrželi. Na konečných 3:1 na zápasy poté zvýšil Kimmer Coppejans, který přehrál domácího Thiaga Monteira 6:3, 6:4.

Posledními postupujícími jsou Kolumbijci
Kolumbie přetavila domácí prostředí v suverénní vítězství nad Švédskem a postup si zajistila už po sobotní čtyřhře. V té favorizovaný pár Cabal, Farah navázal na dvě singlová vítězství svých spoluhráčů z pátečního programu a porazil švédský pár Eriksson, Lindstedt 6:3, 6:4. Kolumbie se tímto vítězstvím dostala do vedení 3:0 a postoupila na listopadový turnaj do Madridu.

Výsledky kvalifikace Davis Cupu
Čína – Japonsko 2:3
Austrálie – Bosna 4:0
Indie – Itálie 1:3
Kazachstán – Portugalsko 3:1
Uzbekistán – Srbsko 2:3
Švýcarsko – Rusko 1:3
Česko – Nizozemsko 1:3
Rakousko – Chile 2:3
Slovensko – Kanada 2:3
Německo – Maďarsko 5:0
Brazílie – Belgie 1:3
Kolumbie – Švédsko 3:0