Bude to těžké, ale je to v našich silách, hlásí bojovně Rosol před rozhodující sobotou

- Petr Sumbal

Po úspěšném skoro dvouapůlhodinovém dramatu Jiřího Veselého s Tallonem Griekspoorem, se utkání Lukáše Rosola s Robinem Haasem proměnilo v pořádný kvapík, bohužel se špatným koncem pro českého reprezentanta. „Haase odehrál skvělý zápas, moc šancí mi nedal,“ musel Rosol přijmout porážku. Česká dvojka nakonec padla 2:6, 4:6 a po prvním dnu je tak kvalifikační duel mezi Českem a Nizozemskem vyrovnaný 1:1 na zápasy.

Český tenista nezachytil už úvod utkání a hned v prvním gemu přišel o podání. Tím jako by se předznamenal směr celého duelu. Haase víceméně na kurtu dominoval, Rosol marně hledal odpovědi. Český hráč se v celém utkání nemohl opřít o servis, naopak Haase si držel podání s lehkostí.

„Haase dneska odehrál skvělý zápas, moc šancí mi nedal, a když už, tak byly malé. Byl trpělivější, měl lepší servis,“ musel po utkání dlouhém pouze hodinu a osm minut uznat Rosol. „Využil šance které měl, začátek zápasu mi bohužel nevyšel. Neodehrál jsem takový zápas, jaký bych si představoval.“

O postupu do madridského listopadového finále se bude rozhodovat zítra, stav 1:1 po prvním hracím dni dává tušit, že sobota bude ještě pořádně dramatická. „Jirka zamakal, takže je to 1:1. Vzhledem k tomu, jak hrál dneska Haase, tak kdybychom chtěli víc, bylo by to asi moc,“ vyjádřila česká dvojka spokojenost s průběžným stavem.

„Je to otevřený duel, zítra je taky den, tak proč neudělat jeden dva body navíc. Bude to těžké, ale je to v našich silách,“ vyhlásil bojovně Rosol. Právě na české dvojce bude dost možná stát úspěch či neúspěch celého týmu. Stav Veselého, který si v utkání s Griekspoorem vykloubil prst na noze a navíc má natažený hamstring, je víc než nejistý, určitě pak nenastoupí předpokládaná týmová trojka Adam Pavlásek, který si na tréninku přivodil také zranění – má natržený vaz v kotníku.

Start Rosola ve čtyřhře je prakticky jistý, a v případě, že by došlo na rozhodující pátý duel, bylo by to právě na jeho bedrech. V součtu tedy tři zápasy ve dvou dnech. „Kdybych nakonec musel zítra odehrát dva zápasy, tak by to bylo skvělé,“ pousmál se jednatřicetiletý tenista v naději, že dojde až na rozhodující páté utkání. „Musíme zkusit nějak vyhrát čtyřhru, která bude velmi těžká a pak bude Jirka musel něco vymyslet na Haaseho,“ tuší Rosol, že Čechy v sobotu nečeká nic jednoduchého.

Parťáka do čtyřhry zatím Rosol nezná, vše se bude odvíjet od zdravotního stavu Veselého. „S kapitánem jsme se o tom ještě nestihli pobavit, nevím, jaký je Jirky stav, ani jak to vidí doktoři. Nemáme na co čekat. Kdyby to bylo 2:0 pro nás, tak by si mohl Jirka odpočinout a mohli bychom sázet na třetí nebo čtvrtý singl. Takhle do toho musíme jít naplno a zkusit to otočit v náš prospěch,“ nechal se slyšet Rosol.

V případě, že by Veselému vykloubený prst na noze nastoupit skutečně nedovolil, musel by Rosola ve čtyřhře doplnit jeden z daviscupových debutantů Jiří Lehečka nebo Tomáš Macháč. „Varianta, že by hráli oni dva spolu, asi neexistuje,“ přikyvoval Rosol. „Budeme to muset nějak vymyslet. S oběma jsem tady každý den trénoval, s Tomášem spolu často hráváme na Spartě, hodně se zlepšil. Davis Cup je ale specifický, i já jsem byl dneska na začátku nervózní, takže mladí by mohli naskočit, až bude rozhodnuto, zahrát si svůj první zápas nanečisto,“ popsal ideální sobotní scénář Rosol.

Po čtyřhře bude dalším klíčový, duelem také hned následující dvouhra, ve které se za Nizozemce představí Haase, za Česko pak nastoupí, bude-li fit, Veselý. „Jestli nastoupí, určitě bude muset dobře servírovat,“ snažil se Rosol najít něco, co by mohl svému parťákovi proti těžkému soupeři poradit. „Já jsem se to do něj snažil smažit, on to ale všechno vracel. Má horší bekhend, ten hodně čopoval. Jirka to bude muset určitě dohrávat na síti, ale hlavně musí dobře servírovat, jinak nebude mít šanci, stejně jako já,“ uzavřel Rosol.