Bolestivé vítězství Veselého: Jít o jiný zápas, vzdám to

- Tomáš Macák

Nebyla to procházka růžovým sadem. Nejprve obral daviscupový debutant Tallon Griekspoor Jiřího Veselého o první set, ve třetí sadě zase byla u českého reprezentanta na spadnutí skreč. Na vině byl vykloubený prst na pravé noze. I přes mnoho strastí nakonec Veselý očekáváný úkol splnil a poslal svůj tým do vedení 1:0 nad Nizozemci. A jak je to s jeho potenciálním sobotním startem? „V hlavě a srdci říkám, že jdu,“ říká odhodlaně pětadvacetiletý tenista. Napoví sobotní ráno.

Vypadalo to, že se už vše definitivně obrací k lepšímu. Po prvním prohraném setu si ten druhý Jiří Veselý přivlastnil a v rozhodujícím dějství mladého soupeře brejknul hned ve třetím gemu.

Jenže krátce po začátku čtvrté hry se přemístil na lavičku vedle kapitána Navrátila. Na první pohled špatný signál. Neplechu způsobil ukazováček na noze. Podle grimas na tváři českého reprezentanta se v tu chvíli zdálo, že nastane ten nejhorší scénář. Skreč.

Ale hecnul se a pokračoval. „Říkal jsem si, že když to vyletí znovu, tak podám ruku,“ popsal s odstupem Veselý. Prst si skutečně vykloubil ještě jednou. Ale ani to ho nezastavilo.

Veselý zatnul zuby a po udolání Tallona Griekspoora přece jen přihrál první bod na českou stranu.

Nervat se za národní barvy, pokračoval byste v utkání?
Určitě ne. Turnajů je za rok spousta, zdraví je vždy přednější. S vykloubeným prstem si říkám, že se to musí řešit hned, protože kdyby se to mělo opakovat, tak vazy okolo budou slábnout. V takovém případě se z toho může stát chronický problém, což by v mém věku bylo špatné. 

Ty problémy přišly až přímo ve čtvrté hře rozhodující sady?
Ještě kromě toho prstu jsem si na začátku druhého setu natáhnul stehno, což by nebylo tak hrozné. Nicméně na úvod toho třetího jsem si vykloubil ukazováček na pravé noze. Hned přiběhl fyzioterapeut, aby mi ho nahodil zpět a také prst následně zafixoval. Pak už jsem spoléhal pouze na své podání, což mi nějakou dobu vycházelo. Ale za stavu 5:4 při mém mečbolu prst vyletěl znovu. Věděl jsem, že ten druhý musím dát, jinak bych asi nebyl už schopný zápas dohrát. Do té poslední výměny, který byla velmi dlouhá, jsem dal úplně všechno. Jsem strašně rád, že jsem to dotáhl.

Stalo se vám někdy předtím podobné zranění?
Ne. Pro mě to je úplná novinka a vůbec nevím, jak se to bude řešit. Doufám, že zítra budu moct nastoupit a podat svůj výkon. Dám do toho všechno.

Věříte, že v sobotu nastoupíte?
Uvidíme. V hlavě a srdci říkám, že jdu. Ale jde o to, jak to bude vypadat ráno, jestli budu moct chodit, nebo ne. Pevně věřím, že ještě teď uděláme vše pro to, abych byl co nejvíce připravený.

Jak moc je vykloubený prst v tenisu omezující?
Omezovalo mě to hlavně v pohybu. Čím víc jsem přes tu nohu šel, tím větší riziko bylo, že to znovu vyletí. První zprávy byly takové, že to nebudu moct dohrát.

Hokej má Jágrův malíček, bude teď tenis mít Veselého prst, který přinese štěstí?
(smích) Nerad bych se srovnával s Jágrem. To je úplně jiná ikona. Takovéto věci se dějí a nějakým způsobem v té momentální euforii jsem byl schopný potlačit bolest. Adrenalin to zřejmě přebil.

Co byste jinak řekl k zápasu?
Byl dlouhý a napínavý. Úvod jako vždy nervózní, trvalo mi nějaký čas, než jsem se do utkání dostal. Pak jsem cítil, že se začínám dostávat do své hry a také pod jeho kůži. První set mi bohužel utekl, ale zahrál tam výborně. Hned na začátku druhé sady jsem vybojoval brejk a získal tím své šance - měl jsem trochu navrch. To jsem dokázal udržet do konce druhého setu. Na úvod třetí sady přišla ta věc, která přišla, čímž se vše komplikovalo.

Tallon Griekspoor předvedl při daviscupové premiéře více než dobrý výkon, překvapil vás tím?
Ano, překvapil. Já jsem mu to ale velmi usnadnil. První dva tři gemy jsem ani nedal return. A hned v mojí první hře, v níž jsem servíroval, jsem udělal čtyři nevynucené chyby. Vždy první zápasy bývají obtížné a většinou je to debutant, který je nervóznější. Já mu šanci dal hned, čímž jsem si to zkomplikoval. Tím ten zápas byl těžší. Podal ale velmi slušný výkon, dobře podával. U prvního servisu měl vysoké procento úspěšnosti. Je platný hráč a naděje pro budoucnost Nizozemců.


Galerie