Berdych mě totálně zničil, vzpomíná Haase na debut. Potěšila ho alespoň výhra

- Radek Štohl

Na ten zápas asi jen tak nezapomene. Robin Haase před třinácti lety debutoval v Davis Cupu, v němž nestačil na Tomáše Berdycha ve třech setech. Aktuálně jednatřicetiletý tenista však nemá na týmovou soutěž z roku 2006 jen špatné vzpomínky.

Pro tehdy devatenáctiletého Nizozemce se jednalo o velkou školu. I když Berdych byl v té době jen o dva roky starší, tak absolvoval již sedmý zápas dvouhry v Davis Cupu. Své zkušenosti zúročil a protihráče přehrál 6:2, 6:4, 6:4.

„Tomáš Berdych mě totálně zničil. Ten zápas možná nastal příliš brzy " nechal se slyšet čtyřipadesátý hráč světového žebříčku, který si alespoň spravil chuť v nedělní dvouhře proti Janu Hernychovi, zkušenějšího soupeře porazil dvakrát 6:4. Prohru své země 1:4 však již neodvrátil.

„Z osobního hlediska mě potěšila především skutečnost, že jsem zachránil čest Nizozemska – zápas byl v té chvíli již rozhodnutý, přesto se mi podařilo vyhrát nad hráčem TOP 100. Bylo to skvělé, stejně jako celá účast v Davis Cupu. Jelikož tenis je indvidiuální sport, tak se mi líbilo, že najednou můžu hrát za tým," vybavuje si Haase.

Následně se již zaměřil na víkendový duel, do kterého však jako první vkročí jeho reprezentační kolega Tallon Griekspoor. „Byl s námi již čtyřikrát nebo pětkrát, ale nikdy se k zápasu nedostal. Není to tak, jako by to bylo teprve poprvé. Samozřejmě pro něj to bude zajímavý zápas, bude nervózní."

Ačkoliv Robin Haase má za sebou třináct let reprezentování své země a v první hrací den ho čeká čtyřicátý duel dvouhry v Davis Cupu, přípravu rozhodně nehodlá podcenit. „Také já však budu nervózní," dodal tenista, který s Lukášem Rosolem prohrál šest ze sedmi vzájemných duelů.

Zápas mezi Českou republikou a Nizozemskem začne v pátek od 15:00 Jiří Veselý proti Tallonu Griekspoorovi. Vstupenky na utkání jsou stále k dispozici v síti Ticketportal.