Davis Cup: Rosol na Veselého nenavázal, Češi hrají s Nizozemci smírně

- Radek Štohl, Jan Vojkůvka

Ostravar Aréna se dočkala prvního hracího dne kvalifikace Davis Cupu proti Nizozemsku a po úvodních dvou dvouhrách je stav zápasu 1:1. Na vítězství Jiřího Veselého nad Tallonem Griekspoorem nedokázal navázat podvečer Lukáš Rosol. Nad jeho síly byla nizozemská jednička a člen elitní stovky Robin Haase, s nímž prohrál 2:6, 4:6.

Rosol v utkání tahal od úvodního gemu, v němž ztratil servis, za kratší konec. Po hladce prohrané úvodní sadě 2:6 se sice ve druhém dějství dokázal zlepšit, ale za celý duel nevybojoval ani jeden brejkbol.

Blízko byl ve druhém gemu, kdy dotáhl hru až na shodu. Haase se ale v klíčové situaci mohl opřít o své podání a hrozbu brejkbolu zažehnal. Sám naopak v sedmé hře dokázal prorazit Rosolovo podání a duel bez větších problémů doservíroval.

Stav zápasu mezi Českou republikou a Nizozemskem je po prvním hracím dnu 1:1 a před sobotou jsou šance obou týmů na postup vyrovnané. Sobotní program začne čtyřhrou, po níž budou následovat další dvě dvouhry.

První bod vybojoval Veselý
Veselý nevstoupil do souboje s Griekspoorem vůbec dobře a hned ve druhém gemu přišel o podání. Své zaváhání sice dokázal napravit v sedmé hře, kdy se přes dvě shody dočkal prvního brejku v utkání, ale z návratu do úvodní sady nic vytěžit nedokázal. Ve dvanáctém gemu totiž opět ztratil servis a prohrál 5:7.

Druhé dějství bylo z pohledu české jedničky o poznání lepší a hned v prvním gemu sebral Griekspoorovi servis. Až do desáté hry neměl Veselý navíc vůbec žádné problémy na podání, a až samotné doservírování prostřední části zápasu mu přidělalo pár vrásek na čele. Po odvrácení dvou brejkbolů se ale nakonec přes dvě shody dostal k vítězství 6:4 a vynucení si rozhodujícího setu.

V něm týmový jednička neudržela výhodu brejku z třetí hry a povolila Griekspoorovi v osmém gemu srovnat na 4:4. Hned vzápětí se ale Veselý dostal ke dvěma brejkbolům při podání soupeře a už první z nich dokázal proměnit. Český tenista v desáté hře poté duel doservíroval, když využil druhý mečbol a připsal na české konto první bod v kvalifikační bitvě.

Česká republika – Nizozemsko 1:0
JIŘÍ VESELÝ (91.) – Tallon Griekspoor (211.) 5:7, 6:4, 6:4
LUKÁŠ ROSOL (130.) – Robin Haase (54.) 2:6, 4:6