Tradice mizí, odměny rostou. Ale co budoucnost? zajímá Čechy na prahu nového Davis Cupu

- Tomáš Macák

Osvědčené ostravské prostředí, v němž před víkendem následovala týdenní příprava, na programu pět zápasů. V únoru – až na kratší utkání – de facto žádná změna. Ta se plně dostaví o několik měsíců později během finálového klání. „Ano, chceme se probojovat do Madridu,“ má i přes mnoho negativ nového formátu Davis Cupu před mačem s Nizozemskem jasno Lukáš Rosol. Tak jistý už si ale není plánovanou dobou trvání tenisového projektu, za nímž stojí fotbalista Barcelony Gerard Piqué.

Někým nechtěný, jiným absolutně nepřípustný, třetím vítaný. Buď jak buď, nový formát Davis Cupu je tady.

Vše proběhlo naprosto bleskově. V polovině srpna 2018 se reforma ve floridském Orlandu odhlasovala, v únoru 2019 je již praktikována. Z dosavadního průběhu týdne, během něhož se česká reprezentace připravuje na duel s Nizozemskem, by ale nešlo poznat, že je něco jinak. Stejné aktivity, prakticky totožný harmonogram. 

O poznání doposud nepoznaného se Češi budou rvát následující dva dny v kvalifikaci. Ačkoliv z tuzemského tábora přicházely reakce, které začínající éře týmové soutěže příliš nepochlebovaly, v Madridu, kde turnaj za účasti osmnácti týmů vyvrcholí, půjde v každém případě o velkolepou záležitost. A to si skvadra kapitána Jaroslava Navrátila plně uvědomuje.

„Motivace je to velká, jde o nový formát. Uvidíme, jak se uchytí v budoucnu. Ale být ve finále je po finanční stránce pro hráče zajímavé a motivující. Uděláme vše pro to, abychom se tam probojovali,“ řekla těsně před prvním zápasem premiérového ročníku česká jednička pro zápas s Nizozemci Jiří Veselý.

Finanční aspekt je skutečně klíčový. Prize money v rámci týmové soutěže, jež je nyní oblečena do luxusního kabátu, se totiž mají dostat na úroveň grandslamů.  

Jak již bylo řečeno, ani se nezdá, že už se píše nová historie. „Za první dny jsme změnu nepocítili, Davis Cup probíhá zatím úplně stejně jako v předchozích letech,“ popisoval Lukáš Rosol. Nicméně zcela odlišná madridská finálová epizoda je zajímavým lákadlem. „Ano, chceme se probojovat do Madridu, celý týden se na to připravujeme. Věřím, že budeme silnější a lepší,“ pokračoval.

Každopádně několik vad na kráse zreformované tradiční soutěže by se našlo. Po negativním přístupu různých tenisových hvězd se může nad Davis Cupem v dalších letech začít vznášet otazník. „Z určité strany pohledu je to takové rozpačité, nevíme, co od toho čekat, ani jak dlouho má nový formát fungovat. Slyšel jsem 25 let, čemuž sám nevěřím. Ale vše bereme tak, jak to je. Jde o výzvu. Uděláme vše pro to, abychom byli platnou součástí pavouku v Madridu,“ zakončil Rosol.

Do areálu stadionu La Caja Mágica, kde v listopadu vypukne to nejdůležitější z přebudovaného Davis Cupu, můžete českou partu dotlačit fanděním i vy. Stále jsou k dispozici vstupenky do vítkovické haly, a to v síti Ticketportal.